Τι είναι η τεχνολογία RFID και που χρησιμοποιείται. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioGKwknZ9O4l1X_5F7b_GnI2Cj93PDW77rUvm_q7M5NRRIYUhL3aUcliNvR_pAPmNgsovNMrsdCVtaRCqNKKSmRLQ2-FrFPNFjczoOqR54E6RpRqjeDmgjq2-QlMF4y1BtI9FBvRV3-wk/s72-c/What-is-RFID.png' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Ακούμε καθημερινά γύρω μας για το RFID. Γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα περί τίνος πρόκειται...;;;

Ας ρίξουμε λίγο φως στο άρθρο που ακολουθεί.

Η ανάγκη για ασύρματη επικοινωνία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.
Καθημερινά, ολοένα και περισσότερα πράγματα γύρω μας γίνονται με "ασύρματο" τρόπο, χωρίς δηλαδή να απαιτούνται καλώδια ή κάποιο άλλο είδος επαφής.
Από τα ασύρματα και τα κινητά τηλέφωνα μέχρι τα ασύρματα δίκτυα τύπου wifi ή τις ξυριστικές μηχανές τα καλώδια μοιάζουν να έχουν εξαφανιστεί.
Ένα λοιπόν είδος "ασύρματης επικοινωνίας", αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είναι και το RFID.
Τι είναι όμως ακριβώς και πως λειτουργεί...;;;
Ας δούμε!

Τι είναι η τεχνολογία RFID.

Τα αρχικά RFID προέρχονται από τη φράση "Radio Frequency IDentification", που σημαίνει "ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων".
Πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί ραδικοκύματα για τον εντοπισμό και την ανάγνωση στοιχείων. Στην ουσία είναι κάτι σαν μετεξέλιξη των γνωστών barcodes.

Πως λειτουργεί το RFID.

Για να δουλέψει ένα σύστημα RFID χρειάζεται αφενός ένας πομποδέκτης, το γνωστό ταμπελάκι RFID tag, καθώς και μια συσκευή ανάγνωσης για να το διαβάζει.

Ο πομποδέκτης είναι τόσο μικρός που χωράει σε μια μικρή αυτοκόλλητη ετικέτα (ταμπελάκι), σε μια κάρτα ή σε ένα μικρό μπρελόκ και αποτελείται από ένα μικροτσίπ με ενσωματωμένη κεραία για να στέλνει τα δεδομένα στη συσκευή ανάγνωσης.
λειτουργία ενός συστήματος rfid
Η λειτουργία του όλου συστήματος είναι πολύ απλή και βασίζεται κατά κύριο λόγο στην επικοινωνία μεταξύ της ετικέτας και του αναγνώστη.

Για να γίνει αυτό πρέπει η ετικέτα να βρεθεί κοντά στη συσκευή ανάγνωσης.
Στην περίπτωση αυτή τα ραδιοκύματα από την ετικέτα (πομποδέκτη) αποστέλλονται και διαβάζονται από τον αναγνώστη.

Στη διαδικασία μπορεί να παρεμβάλλεται κάποιο άλλο σύστημα για την επεξεργασία των δεδομένων που ανταλλάσσονται μεταξύ της ετικέτας και της συσκευής ανάγνωσης.

Που χρησιμοποιείται η τεχνολογία RFID.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μία νέα τεχνολογία, καθώς πρωτοχρησιμοποιήθηκε κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο για τον εντοπισμό των αεροπλάνων.
Φυσικά στα επόμενα χρόνια εξελίχθηκε, και από τον στρατό πέρασε πρώτα σε ερευνητική και μετέπειτα και σε εμπορική εκμετάλλευση.
Στις μέρες μας χρησιμοποιείται σε πάρα πολλές εφαρμογές, από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα με τα γνωστά αντικλεπτικά αυτοκόλλητα, μέχρι τις πιστωτικές ή χρεωστικές μας κάρτες για τις ανέπαφες συναλλαγές μας, τα γκαράζ και τα διόδια.

Για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ ή το μαγαζί με τα ρούχα ο πομποδέκτης είναι το αυτοκόλλητο ταμπελάκι με τις ραβδώσεις ή το μάυρο πλαστικό με την καρφίτσα και ο αναγνώστης είναι το κάθετο σύστημα που υπάρχει στις πόρτες του καταστήματος.

Αντίστοιχα στις κάρτες των τραπεζών ο πομποδέκτης βρίσκεται μέσα στην κάρτα μας και ο αναγνώστης είναι το POS της επιχείρησης που δέχεται την κάρτα μας ανέπαφα (χωρίς επαφή).

Τέλος, μια άλλη γνωστή χρήση της τεχνολογίας αυτής είναι στο αυτοκίνητο μας. Θα έχετε προσέξει ότι στα διόδια κάποιοι περνούν από ειδικές λωρίδες χωρίς να σταματήσουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν τοποθετήσει ένα ειδικό αυτοκόλλητο στο παρμπρίζ τους που λειτουργεί με RFID και το οποίο "σκανάρει" το αυτοκίνητο και αναγνωρίζει αν το αυτοκίνητο έχει ενεργή συνδρομή. Ένα ανάλογο σύστημα χρησιμοποιείται σε διάφορα πάρκινγκ.

Φυσικά οι χρήσεις της τεχνολογίας RFID δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές, καθώς τέτοια συστήματα υπάρχουν σε αποθήκες εμπορευμάτων, σε βιβλιοθήκες, στα κινητά τηλέφωνα και αλλού.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)