Hard Drive Wipe: Διαγράψτε με ασφάλεια τα δεδομένα από το σκληρό δίσκο σας (Tutorial). |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgV9qP5flP9QYm3ROZzxTkB-ko2I0JhFFMvbUHXk3LNpKGjeaBSdHAA01cE3KFdu1uFMxdSWoOtNWP3HCriZ8D6tss8ACF0r4KTo-daupJavsXC_JIBMOrFOFVYFg6uY7iVpfk7Vz4hO7o/s72-c/Hard+Drive+Wipe-format-or-erase-a-hard-disk.jpg' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Κάθε φορά που επανεγκαθιστάτε το λειτουργικό του υπολογιστή σας και διαμορφώνετε τα partitions του σκληρού σας δίσκου, τα δεδομένα που υπάρχουν σε αυτά δεν γίνονται πλήρως wipe.

Ως εκ τούτου, εάν κάποιος λάβει στα χέρια του έναν παλιό σκληρό δίσκο που δεν έχει διαγραφεί επαρκώς, μπορεί να ανακτήσει προσωπικά αρχεία και ευαίσθητα δεδομένα από αυτόν.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε ολοκληρωτικά erase (ή αλλιώς wipe) έναν σκληρό δίσκο στα Linux.

Wipe / DD Command


Η πιο συνηθισμένη μέθοδος για την ασφαλή διαγραφή ενός σκληρού δίσκου στα Linux υλοποιείται μέσω της εντολής DD.
Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι γρήγορη, αλλά είναι αρκετά προσιτή, δεδομένου ότι κάθε σύστημα Linux και Unix έχει προεγκατεστημένο το συγκεκριμένο tool.
Υπάρχει ωστόσο ένα σημαντικό μειονέκτημα, και αυτό είναι το ότι η εντολή DD δεν μπορεί να εκτελεστεί σε μια μονάδα που χρησιμοποιείται.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εκτελέσετε ένα DD overtop του λειτουργικού σας συστήματος Linux.
Αντ' αυτού, θα πρέπει είτε να αποσυνδέσετε το σκληρό δίσκο και να τον τοποθετήσετε σε έναν δεύτερο υπολογιστή, είτε να φορτώσετε ένα Linux live disk.
Υποθέτοντας ότι έχετε προχωρήσει με μια από τις παραπάνω ενέργειες, μπορείτε να διαγράψετε με ασφάλεια έναν σκληρό δίσκο χρησιμοποιώντας το DD στα Linux.

Σημείωση: Τα Shred και DD commands απαιτούν να γνωρίζετε ποιο γράμμα αντιστοιχεί στη μονάδα δίσκου που θέλετε να διαγράψετε.
Για να βρείτε το γράμμα μονάδας δίσκου για το σκληρό δίσκο που σκοπεύετε να διαγράψετε, ανοίξτε ένα τερματικό και εισάγετε την εντολή lsblk.
Τα ονόματα που εμφανίζονται αντιστοιχούν στους σκληρούς δίσκους.

Βεβαιωθείτε ότι η μονάδα δεν είναι προσαρτημένη (mounted). Εάν είναι, απενεργοποιήστε τη χρησιμοποιώντας τον file manager.
Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε την εντολή umount.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αντικαταστήστε το Χ με το αντίστοιχο drive letter και το Y με το partition number.
Σημειώστε ότι η παραπάνω διαδικασία, η οποία θα γεμίσει με μηδενικά τον σκληρό σας δίσκο, πρόκειται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να χρησιμοποιήσετε το DD tool είναι να τρέξετε τις παραπάνω εντολές αποβραδίς, ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός των νυχτερινών ωρών.


Θα καταλάβετε ότι η εντολή DD έχει ολοκληρωθεί όταν μπορείτε να πληκτρολογήσετε ξανά στο παράθυρο του τερματικού.

Wipe / Shred


Ένας ακόμη αξιόπιστος τρόπος για να διαγράψετε τον σκληρό σας δίσκο είναι η χρήστη του GNU Shred tool.
Όπως και το DD, το Shred περιλαμβάνεται σε όλες τις διανομές Linux.
Σε αντίθεση όμως με το DD, το Shred μπορεί να διαγράψει είτε μεμονωμένα αρχεία, είτε ολόκληρο τον σκληρό δίσκο.
Αυτό το χαρακτηριστικό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, ιδίως εάν θέλετε να διαγράψετε συγκεκριμένα τμήματα ενός σκληρού δίσκου, αλλά όχι ολόκληρο το file system.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω εντολές για να κάνετε shred σε συγκεκριμένα αρχεία ή paths:
ή
Τέλος, χρησιμοποιήστε το Shred tool για να διαγράψετε ολόκληρο τον σκληρό δίσκο εκτελώντας την εντολή που ακολουθεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αντικαταστήστε το Χ με το γράμμα της μονάδας δίσκου (π.χ. / dev / sda).
Σημειώνεται, ότι όπως και με το DD, η χρήση του Shred για την διαγραφή μιας μονάδας δίσκου απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε συνίσταται να το αφήσετε να τρέχει κατά τη διάρκεια νυχτερινών ωρών.

Mπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις δυνατότητες που σας προσφέρει το Shred από εδώ

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)