Με... απλά λόγια όσοι διαχειριστές δεν πληρώνουν για διαφήμιση θα εξαφανιστούν από το κλασικό news feed, όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα!
Μια τέτοια κίνηση θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις που βασίζονται στα social media για την επισκεψιμότητά τους ή τις πωλήσεις τους.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, που μέχρι στιγμής δοκιμάζεται σε έξι χώρες (Σλοβακία, Σερβία, Σρι Λάνκα, Βολιβία, Καμπότζη και Γουατεμάλα), σχεδόν όλες οι μη πληρωμένες αναρτήσεις έχουν μεταφερθεί σε ένα δεύτερο feed, αφήνοντας στο news feed των χρηστών αποκλειστικά περιεχόμενο από τους φίλους τους και διαφημίσεις.
Τι σημαίνει αυτό για τους χρήστες.
Αν υποθέσουμε ότι η δοκιμή αυτό θα εφαρμοστεί ευρύτερα, αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα έχουν δύο εντελώς διαφορετικά newsfeed: Ένα για τις αναρτήσεις από τους φίλους τους και ένα νέο, που όπως φαίνεται θα ονομάζεται “Explore Feed” για τις αναρτήσεις από Σελίδες που τους αρέσουν.
Το πρώτο newsfeed ωστόσο, το μη πληρωμένο, θα εξακολουθήσει να περιλαμβάνει πληρωμένες αναρτήσεις και γενικότερα διαφημίσεις.
Πάντως, σε σχετική ανακοίνωσή του το Facebook αναφέρει ότι πράγματι έχει προχωρήσει σε αυτή τη δοκιμή, σε μία προσπάθεια "να βελτιώσει την εμπειρία των χρηστών που ζητούν να μπορούν να βλέπουν ευκολότερα τα posts των φίλων τους".
Τι σημαίνει για τους διαχειριστές Σελίδων.
Η δοκιμή ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα αλλά τα πρώτα αποτελέσματά της δείχνουν ότι θα φέρει σημαντικές αλλαγές για τα Pages και ειδικότερα τα πιο μικρά.Για την ακρίβεια, οι σελίδες στις χώρες όπου πραγματοποιείται η δοκιμή, έχουν παρουσιάσει μέχρι στιγμής πτώση 60%- 80% στο engagement των χρηστών, σύμφωνα με τον Σλοβάκο δημοσιογράφο, Filip Struharik.
Η απήχηση σε αρκετά Facebook Pages υποχώρησε κατά 2/3 την Πέμπτη και την Παρασκευή σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.επεσήμανε ο Struharik σε ανάρτησή του.
Οι εξήντα μεγαλύτερες σελίδες της Σλοβακίας έχουν 4 φορές λιγότερες αλληλεπιδράσεις (likes, comments, shares) από τότε που ξεκίνησε η δοκιμή.Φαίνεται ότι η επίδραση στη Γουατεμάλα και την Καμπότζη είναι η ίδια, αναφέρει.
Οι διαχειριστές Σελίδων ξοδεύουν πολλά χρήματα, χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό για να δημιουργήσουν περιεχόμενο που θα βγει στο Facebook και θα φέρει αποτελέσματα (επισκεψιμότητα, αναγνωρισιμότητα, πωλήσεις).
Κάποια pages δεν έχουν καν ιστοσελίδα, πράγμα που σημαίνει ότι βασίζονται αποκλειστικά στο Facebook και άλλα social media για την επιτυχία τους. Και παρ’ όλο που το Facebook έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια ως referral, δεν παύει να παραμένει μία σημαντική πηγή επισκεψιμότητας.
Οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή στη διανομή του περιεχομένου (άρθρων, φωτογραφιών και βίντεο) θα έχει μεγάλο αντίκτυπο σχεδόν για όλους.
Αν τελικά το σχέδιο εφαρμοστεί ευρύτερα και τα στοιχεία αυτά αποδειχθούν ρεαλιστικά, τότε μια τέτοια αλλαγή πιθανότητα δεν θα αφήσει άλλη επιλογή για τους διαχειριστές σελίδων που θέλουν να βρεθούν στο κλασσικό News Feed, πέραν από την πληρωμένη διαφήμιση και τα promoted posts.
Τα πιθανά σενάρια.
Το καλύτερο σενάριο: Το Facebook εγκαταλείπει το πείραμά του και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητά της.
Οι αλλαγές συχνά δοκιμάζονται σε ένα τυχαίο δείγμα χρηστών ή σημαντικές αγορές, όπως οι ΗΠΑ, πρώτα. Το γεγονός ότι το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε 6 μικρότερες χώρες δείχνει ότι ακόμα δεν είναι σίγουροι για τον αντίκτυπο που θα έχει.
Μία μείωση της τάξης του 60% στην οργανική απήχηση είναι κάτι που δύσκολα χωνεύεται από οποιονδήποτε διαχειριστή, μικρής ή μεγάλης Σελίδας και ίσως είναι αρκετή για να τους ωθήσει μακριά από το Facebook και να τους στρέψει σε άλλες, πιο σίγουρες πλατφόρμες.
Το χειρότερο σενάριο: Το Facebook προχωράει με την αλλαγή και οι Σελίδες “εξαφανίζονται”.
Αυτό το σενάριο αποτελεί εφιάλτη για τις Σελίδες, ειδικότερα αν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αποδειχθούν πραγματικότητα.
Υπάρχει κι αυτή η περίπτωση, το “Explore Feed” να προχωρήσει, ο κόσμος να μην του δώσει και πολύ σημασία και ο μόνος τρόπος για να εμφανιστούν οι αναρτήσεις των σελίδων στο κοινό που με τόσο κόπο “έχτισαν” όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι να πληρώσουν.
To καλούτσικο σενάριο: Το Facebook προχωράει με την αλλαγή αλλά όλα πάνε καλά.
Το έχουμε ξαναδεί να γίνεται. Το Facebook αλλάζει τον αλγόριθμό του, αρχικά επικρατεί πανικός, οι σελίδες παρουσιάζουν πτώση, τελικά οι Εκδότες προσαρμόζονται και 3 μήνες μετά τα στατιστικά τους έχουν επιστρέψει στα αρχικά τους σημεία.
Αυτό είναι βασικά ένα αρκετά ρεαλιστικό σενάριο.
Οι χρήστες θα μπορούσαν να μάθουν σιγά σιγά να χρησιμοποιούν τόσο κλασσικό News Feed όσο και το νέο “Explore Feed” ή όπως αλλιώς θα λέγεται.
Το επίσης πιθανό σενάριο: Το Facebook δοκιμάζει κάτι άλλο.
Θα είναι αυτή η φόρμουλα στην οποία θα καταλήξει το Facebook...;;; Κανείς δεν ξέρει ακόμα.
Μπορεί πράγματι να προχωρήσει σε αλλαγές αλλά να είναι διαφορετικές.
Ίσως μόνο κάποια είδη αναρτήσεων να καταλήξουν στο Explore Feed ή μπορεί να υπάρξουν πράγματι δύο διαφορετικά News Feeds αλλά το ένα να έχει τις αναρτήσεις που ξέραμε μέχρι σήμερα και στο άλλο να μπορεί κανείς να ανακαλύψει αναρτήσεις ακόμα και από Σελίδες, στις οποίες οι χρήστες δεν έχουν πατήσει “Μου αρέσει”.
Όπως επεσήμανε και το ίδιο το Facebook, αυτή είναι μόνο μία δοκιμή.
Γιατί τα κάνει όλα αυτά το Facebook.
Στην πραγματικότητα η είδηση δεν πρέπει να μας ξαφνιάζει. Το Facebook μειώνει σταδιακά τον αριθμό των χρηστών στους οποίους οι Σελίδες έχουν απήχηση χωρίς πληρωμένη προώθηση εδώ και χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει χώρο για περισσότερες διαφημίσεις.
Έρευνα του διαφημιστικού κολοσσού Ogilvy προέβλεψε το 2014 ότι θα έρθει αναπόφευκτα η μέρα που το Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα δωρεάν.
Ο λόγος είναι απλός. Το Facebook έχει αρχίσει να ξεμένει από σημεία στα οποία μπορεί να βάλει διαφημίσεις.
Και γνωρίζει ότι υπάρχει ένα όριο στον αριθμό των διαφημίσεων που μπορεί να βάζει στο News Feed των χρηστών, προτού δημιουργήσει προβλήματα που αφορούν στο user experience της πλατφόρμας, αρχίσει δηλαδή να “κουράζει” τους χρήστες.
Το βέλτιστο φορτίο διαφημίσεων είναι πραγματικά ένα μείγμα τέχνης και επιστήμης.δήλωσε πέρσι ο επικεφαλής οικονομικών του Facebook, David Wehner σε ένα συνέδριο.
Παρακολουθήσαμε προσεκτικά τις επιπτώσεις των διαφημίσεων στην εμπειρία των χρηστών τα τελευταία χρόνια.πρόσθεσε.
Η έρευνα αυτή του Facebook αναφέρει ότι οι χρήστες συνήθως προτιμούν να βλέπουν αναρτήσεις από τους φίλους και την οικογένειά τους παρά από ειδησεογραφικά sites και εταιρείες που ακολουθούν.
Επομένως όσο λιγότερες αναρτήσεις από Σελίδες προωθεί δωρεάν, τόσο περισσότερος χώρος ανοίγεται για διαφημίσεις, χωρίς να ενοχλούνται οι χρήστες.
Και τόσο περισσότερο μπορεί να πιέσει τους εκδότες να μετατρέψουν τα δωρεάν posts τους σε πληρωμένες διαφημίσεις.
Η νέα αυτή δοκιμή της εταιρείας της επιτρέπει να ελευθερώσει χώρο, δημιουργώντας παράλληλα ένα νέο χώρο, το Explore Feed, που θα μπορούσε να έχει τις δικές του προσοδοφόρες τοποθετήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να του δίνουν προσοχή.
Τα καλά νέα.
Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα σε αυτήν την υπόθεση. Ακόμα κι αν το “δωρεάν Facebook” φτάσει στο τέλος του, κάτι που άλλωστε το περιμένουμε, οι διαφημίσεις στην πλατφόρμα παραμένουν έναν από τους πιο αποδοτικούς και συμφέροντες τρόπους διαδικτυακής -και όχι μόνο- διαφήμισης.
Σε μία εποχή που μία καλή online διαφήμιση σχετίζεται με την σωστή στόχευση και τη χρήση προσωπικών δεδομένων, το Facebook προσφέρει μια μεγάλη δυνατότητα για τις επιχειρήσεις:
Να στοχεύσουν σχεδόν αποκλειστικά σε άτομα που -μάλλον- ενδιαφέρονται για τα προϊόντα/υπηρεσίες τους και μάλιστα με χαμηλό κόστος και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Συγγραφή Άρθρου: Κρητικού Μαρία
Δημοσίευση σχολίου Blogger Facebook
Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !
* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.
Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:
* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.
Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!