gEdit - Free HTML Editor. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgcF6xDsuEUh4NHbK1zpwipUionQhcOW1Uzg_S5qjqDvYAVF9I7AspGCmxPcNPSfhOVt-PRuCUd0gIyIRmQuZ4Nq7cy4J_h9e8uvhCvF3J_ZDojudX5bT0Zx73rF_XLy9uquiRMtktIqOQ/s72-c/gEdit.jpg' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Το gedit είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου (αγγλικά: text editor) σχεδιασμένο για το γραφικό περιβάλλον εργασίας GNOME, του οποίου και αποτελεί τον επίσημο επεξεργαστή κειμένου. Είναι προεπιλεγμένο πρόγραμμα στην εγκατάσταση αρκετών διανομών Linux, όπως το Ubuntu και το Debian. Από το Δεκέμβριο του 2008 διατίθεται και για το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows. Το gedit είναι ελεύθερο λογισμικό, αδειοδοτημένο με την GNU General Public License (GNU GPL).Το πρόγραμμα υποστηρίζει πληθώρα κωδικοποιήσεων χαρακτήρων και καλύπτει πλήρως την κωδικοποίηση UTF-8.

Παρέχονται αρκετές δυνατότητες, όπως αποκοπή, αντιγραφή και επικόλληση, αναίρεση/επανάληψη, αναδίπλωση κειμένου, εύρεση ή/και αντικατάσταση φράσης, αρίθμηση γραμμών και υπογράμμιση της τρέχουσας γραμμής. Το gedit έχει επίσης δυνατότητα εκτύπωσης, προεπισκόπησης εκτύπωσης καθώς και διαμόρφωσης σελίδας.

Ένα αρχείο κειμένου μπορεί να εξαχθεί και σαν αρχείο PDF, PostScript ή SVG. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται και ορθογραφικός έλεγχος για αρκετές γλώσσες. Πέραν αυτών, η λειτουργικότητα του προγράμματος μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση προσθέτων (αγγλικά: plug-in) που παρέχονται από την ομάδα ανάπτυξης του gedit ή ανεξάρτητους προγραμματιστές. Τα πρόσθετα μπορούν να δημιουργηθούν σε Python ή C. Ο χρήστης μπορεί, εφόσον έχει τις απαραίτητες γνώσεις, να δημιουργήσει τα δικά του πρόσθετα. Πρόσθετα μπορούν να ευρεθούν στο πακέτο gedit-plugins και στο Διαδίκτυο.

Το gedit επιτρέπει την επεξεργασία πολλών αρχείων ταυτόχρονα, με κάθε αρχείο να προβάλλεται σε δική του καρτέλα (tab) στο γραφικό περιβάλλον εργασίας. Επίσης δίδεται η δυνατότητα επεξεργασίας απομακρυσμένων αρχείων. Εάν ένα ανοιγμένο αρχείο υποστεί τροποποιήσεις από άλλο πρόγραμμα, το gedit αυτομάτως ανιχνεύει ότι συνέβη αλλαγή και δίνει την δυνατότητα στο χρήστη να ξαναφορτώσει το συγκεκριμένο αρχείο.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι η επισήμανση συντακτικού (αγγλικά: syntax highlighting) για πληθώρα γλωσσών προγραμματισμού, όπως η C, η C++, η Java, η Perl και η Python, καθώς και γλωσσών σήμανσης, όπως η HTML και η XHTML.
Το gedit περιλαμβάνει και άλλες δυνατότητες που επιτρέπουν την ευκολότερη συγγραφή κώδικα, όπως κονσόλα για την σύνταξη και εκτέλεση κώδικα σε Python και σύνδεση με το κέλυφος bash, με την χρήση των κατάλληλων προσθέτων.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)