Windows & Ιοί - Συμβουλές για προστασία από κακόβουλα προγράμματα - Απλοί κανόνες προστασίας.
Για έναν αρχάριο έως μέσο χρήστη υπολογιστή, το βασικό πρόβλημα με το internet είναι οι "ιοί" ( έτσι όπως γενικά τους αποκαλούμε ).
Όλα αυτά τα κακόβουλα προγραμματάκια, καμιά φορά έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση και δικαιώματα για να εκτελέσουν λειτουργίες στον υπολογιστή μας, χωρίς εμείς να το γνωρίζουμε, αλλά κυρίως, χωρίς εμείς να έχουμε κάνει κάποια ενέργεια που θα τους δώσει αυτό το δικαίωμα.
Αρκεί, δηλαδή και μόνο η σύνδεσή μας στο ίντερνετ για να "κολλήσουμε" κάποιον "ιό" κι ας μην έχουμε επισκεφτεί κάποια κακόβουλη ιστοσελίδα.
Τέτοιου είδους "ιοί" που είναι πολύ κοινοί και επικίνδυνοι για τους υπολογιστές μας.
Υπάρχουν ως κακόβουλα προγράμματα ( malware ) πολλών και ποικίλων ειδών στο διαδίκτιο, αλλά όλα αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι θα πρέπει να πάρουν την άδειά μας για να ενεργήσουν.
Τι σημαίνει αυτό όμως...
Πως, αν είστε προσεκτικοί δεν θα έχετε προβλήματα!
Σας παραθέτω μερικούς απλούς κανόνες & σας εφιστώ την προσοχή σας:
1ος. Μην κατεβάζετε και εγκαθιστάτε προγράμματα από εντελώς άγνωστες και αφερέγγυες εταιρείες-ιστοσελίδες.
Ψάξτε, βρείτε & διαβάστε προσεκτικά την ιστοσελίδα του δημιουργού του προγράμματος και εκτιμήστε την σοβαρότητά του.
Συμβουλευτείτε άλλους χρήστες από μεγάλα forums.
2ος. Όταν κατεβάζετε προγράμματα από servers τρίτων εταιρειών αναζητήστε τα SHA-1 cheksums που τα συνοδεύουν και σας επιτρέπουν να επικυρώσετε την αυθεντικότητα του αρχείου που κατεβάζετε.
3ος. Μην κατεβάζετε υλικό από σελίδες αμφιβόλου περιεχομένου.
Αν κάποιο μήνυμα σας ζητήσει να δώσετε τον κωδικό σας εισόδου των Windows σας, μην το κάνετε επ’ ουδενί.
4ος. Αν κατεβάσετε ένα πρόγραμμα και κατά το ξεσιπάρισμα ή κατά την εγκατάστασή του, σας βγάλει μήνυμα το αντιβιοτικό-antivirius σας, σταματήστε την εγκατάσταση και πετάξτε το πρόγραμμα ( το .exe ) στα σκουπίδια και διαγράψτε το, από τον υπολογιστή σας.
5ος. Αν επισκεφθείτε μια σελίδα με τον browser και σας παρουσιάσει ένα μήνυμα ως κακόβουλη, φύγετε χωρίς δεύτερη σκέψη.
6ος. Αν κάποια σελίδα στο ίντερνετ σας προτείνει να κατεβάσετε antivirus πρόγραμμα για να προστατέψετε τον υπολογιστή σας, ή να σας σκανάρει τον υπολογιστή σας δωρεάν, αρνηθείτε.
Είναι κακόβουλο πρόγραμμα και θα σας κάνει ζημιά.
7ος. Όταν απλά σερφάρετε στο ίντερνετ, ενεργοποιήστε την απαγόρευση αναδυόμενων παραθύρων στον browser σας (Block pop-up Windows).
Γιατί σας το λέω αυτό....
Πολλοί από εσάς ίσως το έχετε δει & στη πράξη, επισκέπτοντας κάποια ιστοσελίδα να σας πετάει σε κάποια άλλη & ορισμένες φορές & στο ΙΔΙΟ παράθυρο.
Εκεί σ' αυτά τα δευτερόλεπτα εναλλαγής των παραθύρων γίνονται πολλές φορές τα χειρότερα.
Γιατί με την αλλαγή που γίνεται αποσπάται η προσοχή σας και στο παράθυρο που θα σας εμφανιστεί, είναι μεγάλες οι πιθανότητες να πατήσετε πάνω του ως επιβεβαίωση.
Μετά από αυτό το "κλικ" τα πράγματα είναι με βάση το νόμο των πιθανοτήτων.
Μπορεί να τσιμπίσετε κανά ιό, μπορεί & να σταθείτε τυχεροί.
Το ρισκάρετε αυτό????
Και όταν θέλετε να μπείτε σε σελίδες που είστε μέλος και χρειάζεται log-in ( όπως τράπεζες, TaxisNet, forums, blogs και παρόμοια ) Απενεργοποιήστε την.
8ος. Σε καμία απολύτως περίπτωση μην δώσετε κανένα συνθηματικό σας ( password ) όποιος κι αν σας το ζητήσει, τηλεφωνικά, μέσω mail, μέσω από κάποιας σελίδας στο ίντερνετ κ.λ.π.
Πάντα να πηγαίνετε χειροκίνητα από τα δικά σας bookmarks ( σελιδοδείκτες ) στις ιστοσελίδες τραπεζών και οργανισμών που είστε μέλη και να μην εμπιστεύεστε έμμεσους συνδέσμους από άλλες πηγές.
Η σελίδα της τράπεζάς σας μπορεί να δείχνει ακριβώς ίδια με αυτή που ξέρετε αλλά να είναι πειρατική!
Σε καμιά περίπτωση μην βιάζεστε.
9ος. Να προσέχετε πολύ στο Facebook, κυκλοφορούν ανεξέλεκτα σχεδόν τα πάντα.
Πιστεύω πως οι περισσότεροι το γνωρίζεται & ορισμένοι από εσάς την έχετε πατήσει.
Αυτό που λένε "η περιέργια σκότωσε τη γάτα" δυστηχώς ισχύει!!!
Τα μηνύματα προτρέπουν τα υποψήφια μέλη-φίλους να επισκεφθούν μια ιστοσελίδα που τους ζήτα να κατεβάσουν ένα "κακόβουλο πρόγραμμα" ( φυσικά, αυτό ΔΕΝ αναφέρεται ) , ή οτιδήποτε έχει σκεφτεί ο κατασκευαστής του ιού, μόνο & μόνο να δελεάσει τα υποψήφια θύματα του.
10ος. Παρακαλώ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως εάν χρησιμοποιείτε αλληλογραφία μέσω internet, όπως Yahoo, Hotmail, Gmail, AOL κτλ.
Και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να μολυνθείτε, από κάποιο spam mail, ακόμα & από ένα φαινομενικά άκακο e-mail με παρουσίαση Πάουερ Πόιντ ( Power Point ), αλλά παράλληλα να βλάψετε & φίλους από τις επαφές σας, που τυχόν θα το στείλετε.
Για την ιστορία.
Κάτι τέτοιο είχε γίνει το 2008 & ονομαζόταν « Life is beautiful. Pps».
Οι ανυποψίαστοι χρήστες, κατέβαζαν μια παρουσίαση του Power point & έβλεπαν στην οθόνη του υπολογιστή τους το εξής μήνυμα:
"It is too late now, your life is no longer beautiful"
δηλαδή:
Τώρα πια είναι αργά, η ζωή σας δεν είναι πλέον όμορφη !
Ως επακόλουθο, έχαναν τα πάντα στον υπολογιστή τους και το άτομο που το έστειλε, αποκτούσε πρόσβαση στο όνομά τους, στο e-mail και στο κωδικό ασφαλείας.
Τότε, η Microsoft επιβεβαίωσε τη σοβαρότητα του προβλήματος κι ανάφερε ότι τα προγράμματα antivirus δεν ήταν ικανά να τον καταστρέψουν.
Η συμβουλή μου...
Μεγαλύτερη Προσοχή σε οτιδήποτε κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο & Λιγότερη Βιασύνη, για να μην βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!!!!
Οπως πάντα η αναρτήσεις σου είναι απίστευτα χρήσιμες σε εμάς τους λαικούς του σπόρ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Σε ευχαριστω πολυ xristin Καλη Χρονια & keep blogging
ΑπάντησηΔιαγραφή