Πιέζει η Ε.Ε. για την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου Ipv6
Η στοίβα πρωτοκόλλων TCP/IP, που χρησιμοποιείται σήμερα στο διαδίκτυο, βασίζεται στην τέταρτη έκδοση του πρωτοκόλλου επικοινωνίας IP (Internet Protocol), το οποίο σημειώνεται συντομογραφικά ως IPv4.
Κάθε συσκευή στο Διαδίκτυο λαμβάνει και χρησιμοποιεί μια μοναδική δημόσια διεύθυνση IPv4, με την οποία αναγνωρίζεται από τις άλλες συσκευές.
Η εκρηκτική αύξηση των χρηστών και των συσκευών στο Διαδίκτυο, όμως, οδηγεί στη γρηγορότερη από ότι αρχικά αναμενόταν εξάντληση των διαθέσιμων διευθύνσεων του IPv4.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και για τη βελτίωση του πρωτοκόλλου IP σε όσους τομείς είχαν εντοπιστεί ότι το IPv4 έπασχε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε η νέα έκδοση του IP, το IPv6.
Στην ταχεία λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην υπάρχουν αρκετές ηλεκτρονικές διευθύνσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες για νέες ιστοσελίδες και από καινοτόμες online εφαρμογές προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Κομισιόν αποφάσισε να προωθήσει τάχιστα την επόμενη έκδοση του ΙΡ (Internet Protocol), δηλαδή του πρωτοκόλλου επικοινωνίας που χρησιμοποιείται στο Διαδίκτυο, το οποίο είναι γνωστό ως IPv6 (ΙΡ version 6).
Σύμφωνα με την 'Ημερησία' το πρόβλημα είναι ότι το υπάρχον IPv4 χρησιμοποιείται από το 1984 και μπορεί να προσφέρει μέχρι 4,3 δισ. ηλεκτρονικές διευθύνσεις
(σ.σ. Πρόκειται για έναν αριθμό 8 - 12 ψηφίων που βρίσκεται πίσω από κάθε όνομα ιστοσελίδας και ουσιαστικά αναλαμβάνει το ρόλο της καθοδήγησης της κίνησης προς ένα site. Αρκετοί το παρομοιάζουν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς που χρησιμοποιούμε).
Πλέον, όμως, απομένουν μόλις 700 εκατ. ηλεκτρονικές διευθύνσεις και με τους ρυθμούς που αναπτύσσεται το Διαδίκτυο, αυτός ο αριθμός θα μειωθεί στο ελάχιστο μέχρι το 2011.
Αντιθέτως, το IPv6 τη δυνατότητα για απεριόριστο αριθμό διευθύνσεων.
Κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει θετικά τα επόμενα χρόνια, όταν θα απαιτηθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός διευθύνσεων όσο όλο και περισσότερες ψηφιακές συσκευές θα συνδέονται στο Διαδίκτυο και θα απαιτούν τις δικές τους ηλεκτρονικές διευθύνσεις.
Για παράδειγμα, υπάρχουν εφαρμογές που προβλέπουν ότι όλα τα φανάρια στους δρόμους με κάμερες θα συνδεθούν στο Internet και θα μεταδίδουν εκεί εικόνα της κίνησης ώστε οι πολίτες να μπορούν να βλέπουν ανά πάσα στιγμή τι γίνεται σε μία συγκεκριμένη διασταύρωση.
Για να γίνει αυτό, η κάμερα στο φανάρι θα πρέπει να έχει μία συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση, το αποκαλούμενο στην αργκό των μηχανικών δικτύων, «το δικό της ΙΡ». Και αυτό είναι εφικτό μόνο με το IPv6.
Σημειωτέον πως οι περισσότερες εφαρμογές στο Web και οι υπολογιστές μπορούν να διαχειριστούν IPv6 διευθύνσεις.
Βλέποντας τον κίνδυνο να μην υπάρχουν διευθύνσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την περασμένη εβδομάδα ως στόχο μέχρι το 2010 το 25% των ευρωπαϊκών εταιρειών, των αρχών και των νοικοκυριών να χρησιμοποιούν το IPv6.
Εξαντλούνται οι διευθύνσεις του πρωτοκόλλου IPv4
Σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο αναμένεται να εξαντληθούν οι ομάδες διευθύνσεων του Internet που βασίζονται στο πρωτόκολλο IPv4, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μετά τις 9 Σεπτεμβρίου 2011 δε θα υπάρχουν διαθέσιμα πακέτα διευθύνσεων και οι τελευταίες IP θα έχουν δοθεί στους ενδιαφερόμενους μέχρι τον Απρίλιο του 2012. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το όριο αυτό να έρθει πιο κοντά όσο περνά ο καιρός.
Όταν άρχισε να δημιουργείται το Internet με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, το πρωτόκολλο IPv4 διέθετε περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια διευθύνσεις.
Το νούμερο αυτό φάνταζε μυθώδες πριν από 30 και πλέον χρόνια, ωστόσο η ραγδαία ανάπτυξη του Internet έδειξε ότι το τέλος του IPv4 δε θα αργούσε να έρθει.
Η εκρηκτική αύξηση της φορητότητας συνέβαλε τα μέγιστα στην εξάντληση των αποθεμάτων.
Ο διευθυντής της Ripe NCC, η οποία δίνει διευθύνσεις στην Ευρώπη, λέει χαρακτηριστικά: "Πριν από δέκα χρόνια, λέγαμε ότι η εξάντληση των διευθύνσεων θα γίνει κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον. Τώρα που κυκλοφορούμε όλοι με iPhone, έχουμε ήδη φτάσει στο μακρινό μέλλον".
Αυτή τη στιγμή, μόνο το 7% των διευθύνσεων του IPv4 είναι ελεύθερο. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι το Internet θα πεθάνει σε δύο χρόνια.
Το επόμενο βήμα είναι η υιοθέτηση του πρωτοκόλλου IPv6, η οποία όμως γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Αν και τα δύο πρωτόκολλα μπορούν να λειτουργούν παράλληλα, η συνύπαρξη είναι προβληματική σε πολλές περιπτώσεις, καθώς η μετάφραση μιας διεύθυνσης από το ένα πρωτόκολλο στο άλλο συνεπάγεται χρονική καθυστέρηση.
Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των διαδικασιών στην κατεύθυνση υιοθέτησης του IPv6, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα όποια προβλήματα.
Πηγή: BBC
Δημοσίευση σχολίου Blogger Facebook
Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !
* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.
Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:
* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.
Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!