Μπλε οθόνη - Blue monitor - Restart. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh4Vt5tzy2Cv_ay0yfHWpaTeTIxytgHJLkTAQnsJgdwKlDbn3cQXi2E1lnj3qMtfUlCJpdNF8U0V237gLHVDMuAp5TOo4ypy5kF8J69aDH0QIjn2-gliK_tPqvmEZ9IuUQDzOFEmX3Vy6Q/s72-c/1.jpg' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Λοιπόν όλοι λίγο πολύ θα έχετε ακούσει για το πρόβλημα της μπλε οθόνης, λίγοι όμως θα ξέρετε τι ακριβώς(; ) είναι αυτό το πρόβλημα, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό.
Tο πρόβλημα μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε υλικό η αυλό (software ή hardware) κομμάτι του υπολογιστή μας, ή ακόμα χειρότερα μπορεί να προέρχεται και από τα δύο.

Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα ή ακόμα καλύτερα να το αποτρέψουμε.

1)Μνήμη ram
Πολύ πιθανό να έχετε πέσει σε ελαττωματικές ram, σε αυτή την περίπτωση η μόνη λύση είναι η αγορά καινούργιων ram (ελπίζω να έχετε εγγύηση).
Μπορείτε πολύ εύκολα να τις δοκιμάσετε με διάφορα test μνήμης που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Επίσης το crash μπορεί να συμβεί λόγο του ότι έχετε βάλει μνήμες που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Πιο αναλυτικά αν έχετε δύο μνήμες που η μία τρέχει στα 1033 MHz και η άλλη στα 800MHz. Αυτό στην πραγματικότητα θα αναγκάσει το σύστημα να τρέχει στην μικρότερη ταχύτητα (800 MHz) και σε περιπτώσεις που ζορίζεται το σύστημα πολύ εύκολα μπορεί να προκληθεί το crash. Ενας τρόπος αντιμετώπισης είναι να μπείτε στα BIOS και να αυξήσετε τo wait state ή δοκιμάστε να τις άλλαχτε σλοτ.
Κάτι τελευταίο όσων αφορά τις ram μην βάζετε διαφορετικού τύπου ram, δλδ όχι DDR2 με DDR3.

2)Hardware conflict
Κάθε συσκευή (εκτυπωτής, σκάνερ, κτλ.) επικοινωνεί με τις άλλες συσκευές μέσω καναλιών (εδώ ίσςσ εκφράζομε λαθος !! αλλά δε μου είναι εύκολο να το εξηγήσω σορρυ) του υπολογιστή μας του IRQ (interrupt request channel), αυτά είναι στην ουσία ένας συγκεκριμένος αριθμός που υποτίθεται ( υποτίθεται...) ότι είναι μοναδικός για κάθε συσκευή. Π.χ. ο εκτυπωτής ας πούμε χρησιμοποιεί το IRQ 7, το πληκτρολόγιο IRQ 1 κ.ο.κ. Κάθε συσκευή που εγκαθιστάτε θα προσπαθήσει να πάρει μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ "τιμή" IRQ. Αν έχετε εγκατεστημένες πολλές συσκευές ή αν δεν είναι εγκατεστημένες σωστά τότε ίσως συσκευές μοιράζονται τον ίδιο αριθμό IRQ . Οταν επιχειρείτε λοιπόν να τρέξετε (χρησιμοποιήσετε) και τις δύο αυτές συσκευές που μοιράζονται τον ίδιο IRQ αριθμό είναι πολύ πιθανό να συμβεί το κακό και τσουπ το crash- μπλε οθόνη.

Πώς μπορώ να δω αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ;

Λοιπόν ακολουθούμε την διαδρομή Start-Settings-Control Panel-System-Device Manager εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα τότε σε κάποια (ες) από τις συσκευές θα εμφανίζεται ένα κίτρινο ερωτηματικό (!!) αυτή (ες) η συσκευή έχει το πρόβλημα. Μπορείτε να διαπιστώσετε αν 2 συσκευές μοιράζονται τον ίδιο αριθμό IRQ κάνοντας δεξί κλικ πάνω στην συσκευή με το κίτρινο ερωτηματικό (!!). Πολλές φορές η λύση σε αυτό είναι να κατεβάσετε πιο προσφάτους drivers της συσκευής από το διαδίκτυο, αν η συσκευή είναι η κάρτα ήχου τότε το πρόβλημα ίσως λυνόταν αν απλά βάζατε την κάρτα ήχου σε διαφορετικό σλοτ της μητρικής κάρτας (ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ).

3)Η κάρτα γραφικών
Σοβαρό δείγμα για το ότι φταίει η κάρτα είναι το πότε (; ) μας βγάζει την μπλέ οθόνη. Δηλαδή αν συμβαίνει όταν τρέχουμε ένα παιχνίδι ή μία ταινία έχει αρκετές πιθανότητες να φταίει η κάρτα γραφικών. Η λύση που ίσως βοηθήσει είναι να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε νεότερους drivers ή παλαιότερους της κάρτας γραφικών. Ψάχνουμε τον driver που δεν θα "χτυπάει" !!! Drivers μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας.

4)Παροχή ρεύματος - Τροφοδοτικό
Δυστυχώς δε μπορώ να το εξηγήσω και πολύ αυτό :-[ ...δε γνωρίζω και κάποιον τρόπο να σας πω για το πώς να ελέγξετε αν τροφοδοτικό σας είναι οκ . Mόνο τον μπακάλικο τρόπο δοκιμάστε να βάλετε ένα άλλο τροφοδοτικό στον υπολογιστή σας και διαπιστώστε με τα μάτια σας αν φταίει αυτό.

5)Ιοί
Πολύ πιθανό είναι να έχετε κολλήσει κάτι....δοκιμάστε να κάνετε ένα ολικό σκαν στον υπολογιστή με περισσότερα από ένα προγράμματα.
> anivirus
> anti spyware
> anti malware

6)Προγράμματα
Αν έχετε εγκαταστήσει κάποιο προγράμματά πρόσφατα και έπειτα άρχισαν οι "μπλέ οθόνες" καλό θα ήταν να το απεγκαταστήσετε τελείως.

TIP: ¨Εαν σας έχουν χτυπήσει είδη οι μπλέ οθόνες και δε μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα windows ούτως ώστε να είστε σε θέση να πράξετε τα παραπάνω λόγο του ότι με το που μπαίνετε στα windows "τρώτε πόρτα" τότε δοκιμάστε να μπείτε σε save mode.
Μπαίνοντας σε safe mode φορτώνουμε την μικρότερη δυνατή ποσότητα drivers. Ετσι σας επιτρέπει να λύσετε τα προβλήματα σας χωρίς και εμποδίζει τα windows να φορτώσουν κανονικά.


Οδηγός Απ-Ενεργοποίησης Αυτόματης Επανεκκίνησης Σε Λειτουργικό XP

Κάνεις δεξί κλικ στο εικονίδιο "Ο Υπολογιστής Μου"

Επιλέγεις "Ιδιότητες"

Πηγαίνεις στην καρτέλα "Για Προχωρημένους"

Στην παράγραφο "Εκκίνηση και Αποκατάσταση" πατάς "Ρυθμίσεις"

Ενεργοποιείς ή Απ-ενεργοποιείς το "Αυτόματη Επανεκκίνηση"

Οδηγός Απ-Ενεργοποίησης Αυτόματης Επανεκκίνησης Σε Λειτουργικό Vista

Κάνεις δεξί κλικ στο εικονίδιο "Ο Υπολογιστής Μου"

Επιλέγεις "Ιδιότητες"

Στην καρτέλα, η οποία θα εμφανιστεί, αριστερά πάνω επιλέγουμε "Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους"

Στην παράγραφο "Εκκίνηση και Αποκατάσταση" πατάς "Ρυθμίσεις"

Ενεργοποιείς ή Απ-ενεργοποιείς το "Αυτόματη Επανεκκίνηση"

Tip. Μπορείς να εμφανίσεις την καρτέλα "Ιδιότητες" του Η/Υ σου, πατώντας συγχρόνως τα εξής πλήκτρα:

+



και τέλος

Μόλις ξανά-κολλήσει ο Η/Υ σου, θα μείνει στην μπλε οθόνη μέχρι να κάνεις εσύ Επανεκκίνηση μετά γράφεις τον κωδικό σε ένα χαρτί και γράφεις εδώ ότι είδες... Ακόμα καλύτερα μία φώτο της περιοχής που αναλύει τον κωδικό θα είναι καλύτερα για την επίλυση του.

Τέσσερα Μικρά Βήματα Αλλά Με Μεγάλες Πιθανότητες Επίλυσης.

1ο Βήμα είναι να αποσυνδέσεις από τον Η/Υ σου οτιδήποτε περιφερειακό. Όπως εκτυπωτή, σαρωτή, πολυμηχανήματα κ.α. έτσι ώστε να αποκλείσουμε το γεγονός ότι μπορεί να ευθύνεται κάτι από αυτά.

2o Βήμα είναι να κάνουμε επανεκκίνηση και να δούμε αν έφταιγε κάτι από αυτά, που πάει να πει ότι δε ξανά κόλλησε, ή ότι κόλλησε και βλέπουμε τον κωδικό εάν εξακολουθεί να είναι ο ίδιος.

3ο Βήμα είναι να αφήσουμε ένα module RAM στην μητρική μας, μιας και τα περισσότερα προβλήματα οφείλονται σε αυτή. Έτσι π.χ. αν έχουμε δύο module RAM από 1 Gb έκαστος, αφήνουμε το ένα. Εάν ξανά κολλήσει ο Η/Υ, τότε βγάζουμε αυτό και αφήνουμε το άλλο και ξανά λειτουργούμε τον Η/Υ. Υπ' όψη ότι πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε στην θέση 0 module της RAM. Το κάθε νούμερο το γράφει στην κορυφή από τη κάθε βάση της RAM.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Δεν πιάνουμε τα modules της RAM με γυμνά χέρια διότι θα δημιουργήσουμε πρόβλημα με τον στατικό μας ηλεκτρισμό. Μία καλή λύση είναι πλαστικά γάντια, ένα πανί ή ακόμη και ένα χαρτί.

Τα modules της RAM πρέπει να είναι ή στο DDR1 ή στο DDR2. Όχι ένα στο ένα και ένα στο άλλο.


4ο Βήμα είναι να κάνουμε λήψη το πρόγραμμα Windows Memory Diagnostic, της Microsoft, από την σελίδα της microsoft και διαβάζουμε ΟΛΕΣ τις οδηγίες. Με το παρών πρόγραμμα θα ελέγξουμε την μνήμη μας. Δίνουμε περισσότερο προσοχή στην παράγραφο με τον τίτλο Understanding Windows Memory Diagnostic results έτσι ώστε να εκτελέσουμε τα εκτεταμένα τεστ...

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)