Η Google με Doodle τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας 2018. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEintEtFkwU09wYBosd6Q_eC8O5oEAqpknDMFj6IERmaMYqad9Yhyphenhyphenr-eEKK4BdDCzkc921jUY-Sjd_Aq94VvAgle7_9Atqoe0ip0pQ085mQMyBZ7ouFezcvzVznUS4D5qVTDbKFRG_KWqvU/s72-c/International-Women%2527s-Day-2018-Google-Doodle.png' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας - Google Doodle: Με ένα ξεχωριστό doodle τιμά σήμερα 8 Μαρτίου η Google την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και τους αγώνες που δόθηκαν και συνεχίζουν να δίνονται για τα δικαιώματα των γυναικών διεθνώς.

Δείτε το σημερινό Doodle.


Η Google θέλοντας να τιμήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο δημιούργησε ένα διαδραστικό doodle με την ιστορία 12 συνολικά γυναικών από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα.
Κάθε ιστορία αντιπροσωπεύει μια στιγμή, ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός που επηρέασε τη ζωή τους ως γυναίκες.
Παρά το γεγονός ότι κάθε ιστορία είναι μοναδική, τα θέματα είναι καθολικά, υπενθυμίζοντας ότι τα κοινά μας είναι περισσότερα από ότι πιστεύουμε..

Η Google ευελπιστεί ότι η συνδυασμένη δύναμη των λέξεων και των εικόνων θα βοηθήσει να ζωντανέψει αυτές τις ιστορίες με τρόπο που να επικαλείται αισθήματα κατανόησης, ενσυναίσθησης και πνεύματος της ημέρας ενώ παράλληλα προτρέπει τις γυναίκες να μοιραστούν την ιστορία τους με το hashtag #HerStoryOurStory.

Οι ρίζες της σημαντικής αυτής γιορτής εντοπίζονται στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για τη βελτίωση της κοινωνικής και εργασιακής τους θέσης και την κατοχύρωση δικαιώματος ψήφους.
Οι απαρχές της διεκδίκησης βρίσκονται στις διαδηλώσεις που έκαναν οι εργάτριες στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής, το Μάρτιο του 1857.
Οι γυναίκες ζητούσαν κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και πρόοδο από τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες εργάζονταν.

Οι αγώνες των γυναικών δεν σταμάτησαν:

Στις 8 Μαρτίου του 1909, 15.000 γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» και με αιτήματα να καθιερωθούν λιγότερες εργατοώρες, καλύτερες αμοιβές, δικαίωμα ψήφου και να σταματήσει η παιδική εργασία.
Το ψωμί συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και το τριαντάφυλλο την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τελικά η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας καθιερώνεται το 1910, στη δεύτερη Διεθνή Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη και εορτάζεται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά.

Στη Ρωσία, μετά το τέλος της Οκτωβριανής Επανάστασης, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13 Απριλίου του 1982 στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα.
Τη συγκεκριμένη χρονιά η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις μισθών στις γυναίκες από 80 σε 60 λεπτά.
Την είδηση μετέδωσε τότε η πρώτη γυναικεία εφημερίδα η «Εφημερίδα των Κυριών» που κυκλοφόρησε το 1887 και πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στην εργασία.

Το δικό του ξεχωριστό μήνυμα, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παυλόπουλος:
«Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει, πρωτίστως, ότι η υπεράσπιση της Γυναίκας, ως πλήρως ισότιμου μέλους κάθε κοινωνικού συνόλου, συνιστά χρέος καθενός, το οποίο μάλιστα δεν γνωρίζει σύνορα».

Υπό τα δεδομένα αυτά, και μέσα στην γενικευμένη, πολύπλευρη, κρίση που έχει πάρει πια παγκόσμιες διαστάσεις, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων βεβαίως αλλά κατά κύριο λόγο, ότι:

Πρώτον, οφείλουμε να υψώσουμε τείχος προστασίας της Γυναίκας, κατ’ εξοχήν στις χώρες όπου καταπιέζεται βάναυσα, έχοντας επίγνωση ότι η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσβολή της αξίας και της προσωπικότητας της Γυναίκας είναι, κατ’ ουσίαν, προσβολή της αξίας και της προσωπικότητας του Ανθρώπου εν γένει.
Άρα, προσβολή της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας.

Και, δεύτερον, -και αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες όπου η Γυναίκα καταπιέζεται, αλλά κάθε χώρα σ’ όλον τον Πλανήτη- οφείλουμε, για λόγους που αφορούν και την πρόοδο οιουδήποτε κοινωνικού συνόλου, να διασφαλίζουμε στη Γυναίκα τους όρους ισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία, προκειμένου ν’ αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά της και να συμμετέχει ισοτίμως, σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή κάθε χώρας».

«Ευχαριστούμε τις γυναίκες της ζωής μας και συνεχίζουμε να προχωράμε και να αλλάζουμε τον κόσμο με τις ιστορίες τους ! ! !»

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)