Όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την Προώθηση Ιστοσελίδων με Backlinks. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://4.bp.blogspot.com/-ZyKH8dEHXDM/WS1btFj06fI/AAAAAAAAgUo/_J77-fWL0aAaGGVG-Yjb2FISilm5wRNAQCLcB/s72-c/backlinking.jpg' rel='https://4.bp.blogspot.com/-ucvLyH7G8ns/WNrpJ42EDOI/AAAAAAAAfwo/V5doGhzXC8QztinTcD9Jfy_YBPCPzpPOgCLcB/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0

Προώθηση ιστοσελίδων μέσω link building – Εισαγωγή.

Η σημαντικότερη παράμετρος για την αποτελεσματική προώθηση ιστοσελίδων στις μηχανές αναζήτησης είναι αναμφίβολα η δημιουργία ποιοτικών backlinks. Πρόκειται για συνδέσμους που υπάρχουν σε άλλες ιστοσελίδες στους οποίους κάνοντας click οδηγούμαστε στον ιστότοπο μας.
Η ύπαρξη τους ερμηνεύεται από τις μηχανές αναζήτησης ως ψήφος εμπιστοσύνης της διαδικτυακής κοινότητας στη σελίδα μας.

Μέχρι το πρόσφατο παρελθόν όσα περισσότερα backlinks είχε μια ιστοσελίδα τόσο καλύτερη κατάταξη επιτύγχανε στα αποτελέσματα αναζήτησης. Το γεγονός αυτό οδήγησε αρκετούς webmasters να προσπαθήσουν να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης χτίζοντας links με αθέμιτους τρόπους για να δημιουργήσουν μια τεχνητή δημοτικότητα της σελίδας τους.

Τέτοιες πρακτικές ήταν αποτελεσματικές στο παρελθόν για την προώθηση ιστοσελίδων. Τώρα πλέον ανιχνεύονται και τιμωρούνται. Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι η ποσότητα των backlinks αλλά η ποιότητα τους. Ας δούμε λοιπόν σε τι συνίσταται η τελευταία.

Προώθηση ιστοσελίδων με ποιοτικά backlinks.


1. Προέρχονται από σελίδες με υψηλό PageRank το οποίο με απλά λόγια είναι η βαθμολογία που δίνει η Google για κάθε ιστοσελίδα, όσο υψηλότερη είναι τόσο πιο σημαντικό είναι το backlink από αυτή.
Η βαθμολία αυτή κυμαίνεται από το 0-10. Το μειονέκτημα του PageRank είναι ότι έχει αρκετό καιρό να επικαιροποιηθεί από την Google, συνεπώς νέες αξιόλογες ιστοσελίδες έχουν PR 0. Για να αντισταθμίσουμε αυτό το μειονέκτημα του PR μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το TrustRank.

2. Βρίσκονται σε ιστοσελίδες με υψηλό TrustRank. Για να αντιληφθούμε το σκεπτικό του υπολογισμού του ας δούμε την ακόλουθη εικόνα:

Υπολογισμός του Trust Rank, από το άρθρο The anatomy of a link.

Στα αριστερά βρίσκονται ιστοσελίδες – trusted seed – οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα ποιοτικές και αξιόπιστες, όπως είναι εκείνη του BBC, New York Times, CNN κτλ.
Αυτές θεωρούνται ότι έχουν 0% spam. Εκείνες οι ιστοσελίδες οι οποίες απέχουν ένα link από τις προαναφερθείσες θεωρείται ότι έχουν spam 0,15%, αν απέχουν δύο links 4% spam και άν απέχουν 3 links 14% spam.
Με άλλα λόγια όσο πιο πολύ απέχει μια ιστοσελίδα από αυτές που θεωρούναι απόλυτα αξιόπιστες τόσο χαμηλότερο TrustRank θα έχει.
Αναλυτική περιγραφή του συγκεκριμένου δείκτη υπάρχει στο επιστημονικό άρθρο Combating Web Spam with TrustRank.

3. Φιλοξενούνται σε σελίδες με περιεχόμενο αντίστοιχο με το δικό μας. Εάν το περιεχόμενο μας αφορά σε θέματα υγιεινής διατροφής τότε το να έχουμε backlink από ένα website που ασχολείται με λογιστικές υπηρεσίες φαίνεται περίεργο.
Η αξία ενός τέτοιου συνδέσμου θεωρείται πλέον χαμηλή και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αξιολογηθεί αρνητικά από τις μηχανές αναζήτησης.

4. Έχουν anchor text το οποίο περιέχει μια σημαντική λέξη-κλειδί για την εταιρία μας. Το anchor text είναι το κείμενο το οποίο έχει μετατραπεί σε σύνδεσμο. Αν αυτό το κείμενο περιέχει ένα σημαντικό keyword τότε η αξία του backlink πολλαπλασιάζεται.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουμε να μην επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο keyword στα anchor texts των συνδέσμων γιατί κάτι τέτοιο θεωρείται αφύσικο και αξιολογείται αρνητικά από τα search engines.
Για αποτελεσματικότερη προώθηση ιστοσελίδων μπορούμε να χρησιμοποιούμε ως anchor text παραλλαγές της λέξης-κλειδί.

5. Έχουν διασπορά σε επίπεδο domain, δηλαδή προέρχονται από πολλές ιστοσελίδες και όχι από λίγες. Όσο μεγαλύτερη είναι η πρώτη τόσο αποτελεσματικότερη είναι η προώθηση ιστοσελίδων. Είναι προτιμότερο να έχουμε 10 συνδέσμους προς την σελίδα μας από 10 διαφορετικά websites παρά 100 backlinks από 3 ιστοτόπους.

6. Έχουν διασπορά αναφορικά με τον τύπο των ιστοσελίδων από τα οποία προέρχονται.
Για παράδειγμα αν όλα τα backlinks σας προέρχονται από directories τότε υποβαθμίζεται σε ποιότητα το profile των πρώτων.
Είναι λοιπόν σημαντικό τα backlinks μας να προέρχονται από διάφορους τύπους ιστοσελίδων.

7. Προέρχονται κυρίως από TLDs (Top Level Domains) τα οποία αφορούν στην χώρα που στοχεύει το website.
Για παράδειγμα η επιτυχημένη πρώθηση ιστοσελίδων στην Ελλάδα προυποθέτει backlinks από TLD σε .gr.

8. Αυξάνουν την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας, δηλαδή γίνονται πολλά clicks σε αυτά. Αυτή είναι μια παράμετρος που συχνά παραμελείται γιατί δεν συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της κατάταξης στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Παρόλα αυτά βελτιώνει σημαντικά την προώθηση ιστοσελίδων.

9. Περιέχονται στο κυρίως κείμενο και όχι στο sidebar ή στο footer της ιστοσελίδας που τους φιλοξενεί. Αυτούς τους συνδέσμους τους αξιολογούν θετικότερα οι μηχανές αναζήτησης γιατί θεωρούν ότι για να τους ενσωματώσει ο αρθογράφος στο κυρίως κείμενο τους αξιολογεί ως σημαντικούς.

10. Τα υπόλοιπα outgoing links που περιέχονται στην ιστοσελίδα οδηγούν σε ποιοτικούς ιστοτόπους οι οποίοι ιδανικά ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον δικό μας.
Στην περίπτωση αυτή οι μηχανές αναζήτησης θα θεωρήσουν ότι ο ιστοτόπος μας είναι εξίσου ποιοτικός με τους υπόλοιπους.

11. Ο αριθμός των outgoing links που βρίσκονται στην σελίδα όπου υπάρχει το backlink προς την ιστοσελίδα μας είναι μικρός. Ο αυξημένος αριθμος των outgoing links χαμηλώνει την ποιότητα της σελίδας που τους περιέχει.
Στο video που ακολουθεί δείτε τον διακεκριμένο μηχανικό της Google, Matt Cutts να προτείνει τρόπους για την δημιουργία ποιοτικών backlinks.

Προώθηση ιστοσελίδων και τρόποι ανάπτυξης των backlinks.

Υπάρχουν δεκάδες τρόποι για την δημιουργία ποιοτικών backlinks, θα αναφέρουμε τους σημαντικότερους από αυτούς. Η λογική που προτείνουμε για την δημιουργία τους είναι το χτίσιμο backlinks τα οποία μπορούν να αυξήσουν απευθείας την επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, όχι μόνο να επηρεάσουν θετικά την κατάταξη της.

Directories.

Τα directories είναι κατάλογοι που μπορείτε να υποβάλλετε την ιστοσελίδα σας. Η τελευταία θα ελεγχθεί από ανθρώπους και στην περίπτωση όπου πληροί τα κριτήρια του καταλόγου θα δημοσιευθεί.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε την πιο σχετική κατηγορία με την θεματολογία του website σας και τα στοιχεία επικοινωνίας – όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο ή NAP δηλαδή Name, Address, Phone – να είναι συστηματικά τα ίδια.

Επίσης φροντίστε να παραλλάσσετε την περιγραφή του έτσι ώστε σε κάθε κατάλογο να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη. Η προώθηση ιστοσελίδων με εγγραφή σε ηλεκτρονικούς καταλόγους χρειάζεται προσοχή, αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τα χαμηλής ποιότητας directories.

Guest blogging.

Αφορά στην υποβολή σχολίων σε blogs. Για να είναι επιτυχημένη η συγκεκριμένη προσέγγιση θα πρέπει πρώτα να εντοπίζετε blogs τα οποία πληρούν δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον, να έχουν θεματολογία σχετική με εκείνη της ιστοσελίδας σας.
Δεύτερον, να στοχεύουν την ίδια γεωγραφική περιοχή.
Το σχόλιο που θα υποβάλλετε θα πρέπει να προσθέτει αξία στο post του blog.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε διαβάσει το περιεχόμενο του και να γράψουμε κάτι σχετικό και εποικοδομητικό.

Το κλειδί στο guest blogging είναι στη θέση του ονόματος αυτού που υποβάλλει το σχόλιο να βάζουμε λέξεις-κλειδιά για τις οποίες θέλουμε να επιτύχουμε υψηλή κατάταξη.

Προσοχή αυτά τα keywords να διαφοροποιούνται, αν επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα ίδια η Google θα μας τιμωρήσει.

Η προώθηση ιστοσελίδων με το guest blogging δυσκολεύει πάντως διαρκώς δεδομένου ότι αρκετά blogs απενεργοποιούν τα σχόλια ή χρησιμοποιούν third-party commending systems όπως είναι το Disqus.

Profile links.

Όταν γίνεστε μέλος σε ένα site συνήθως έχετε τη δυνατότητα να δηλώσετε και την ιστοσελίδα σας οπότε αξιοποιείτε αυτή την δυνατότητα.

Ζητήστε links από τους συνεργάτες σας.

Ένας συνεργάτης σας ο οποίος κερδίζει χρήματα από την επιχειρηματική σας δραστηριότητα έχει έμμεσο όφελος να προωθήσει την ιστοσελίδα σας βάζοντας ένα backlink στην δική του. Για την βέλτιστη προώθηση ιστοσελίδων αποφύγετε τα reciprocal links.

Ερευνήστε τους ανταγωνιστές σας.

Οι ανταγωνιστές σας που βρίσκονται σε υψηλότερη κατάταξη από την δική σας σελίδα είναι πιθανό να έχουν καλύτερα backlinks. Με τα κατάλληλα εργαλεία μπορείτε να καταγράψετε τα τελευταία και να εντοπίσετε ευκαιρίες για link building.

Δημιουργήστε περιεχόμενο.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τα backlinks σας με φυσικό τρόπο. Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι ποιοτικό και ενδιαφέρον έτσι ώστε όσοι το εντοπίζουν να θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως αναφορά ή να το μοιραστούν στα social media.
Για να το πετύχετε αυτό είναι απαραίτητο να αναπτύξετε μια στρατηγική δημιουργίας περιεχομένου και να αναθέσετε στους κατάλληλους συνεργάτες σας να την υλοποιήσουν. Το περιεχόμενο μπορεί να έχει πολλές μορφές όπως κείμενο, φωτογραφίες, infographics, videos, podcasts, cinemagraphs.
Εξαιρετικός τρόπος για προώθηση ιστοσελίδων ο οποίος όμως προυποθέτει αρκετή χρηματοδότηση.

Δημοσιοποιείτε το περιεχόμενο σας.

Όσοι περισσότεροι διαβάσουν το περιεχόμενο σας τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να δημιουργηθούν backlinks προς αυτό.
Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείτε όλα τα διαθέσιμα μέσα όπως είναι τα social media, τα newsletters και το online PR.

Social bookmarking.

Υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που παρέχουν υπηρεσίες social bookmarking στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μπορείτε να τις αξιοποιήσετε για να χτίσετε backlinks και προς άλλες σελίδες σας εκτός από την αρχική σας. Η προώθηση ιστοσελίδων που επιτυγχάνεται πάντως με αυτή την πρακτική έχει χαμηλή δυναμική.

Δελτία τύπου.

Αν η εταιρία σας έχει προβεί σε μια ενέργεια η οποία μπορεί να ενδιαφέρει αρκετό κόσμο τότε μπορείτε να γράψετε ένα δελτίο τύπου για αυτή και βεβαίως να συμπεριλάβετε σε αυτό το url της ιστοσελίδα σας. Όση περισσότερη δημοσιότητα επιτευχθεί τόσο περισσότερα links θα δημιουργηθούν προς την σελίδα σας.
Για αποτελεσματικότερη προώθηση ιστοσελίδων με αυτή την τεχνική θα πρέπει να δημιουργηθούν και διατηρηθούν επαφές με τους δημοσιογράφους των online media.

Συγγραφή άρθρων.

Απαιτητική εργασία δεδομένου ότι αναφερόμαστε σε πρωτότυπα άρθρα, τουλάχιστον 500 λέξεων. Μπορείτε να τα υποβάλλετε σε ιστοσελίδες που τα φιλοξενούν και αν δημοσιευθούν να έχετε χτίσει dofollow backlinks.
Προσοχή τα άρθρα που υποβάλλετε να μην έχουν δημοσιευθεί σε άλλες ιστοσελίδες γιατί τότε θα υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας για duplicate content.

Δημιουργία web εργαλείων.

Μπορείτε να αναπτύξετε ένα widget το οποίο να είναι χρήσιμο στο κοινό στο οποίο απευθύνεστε και σχετικό με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προωθείτε. Προσθέτοντας κάποιος το widget στην ιστοσελίδα του αυτομάτως δημιουργείται ένα backlink προς την δική σας.
Εδώ θα πρέπει να προσέξετε το anchor text του backlink που θα υπάρχει στο widget να μην αποτελείται μόνο από το keyword που σας ενδιαφέρει γιατί μπορεί να θεωρηθεί από την Google ως webspam.
Η προώθηση ιστοσελίδων με τα widgets είναι αποτελεσματική, το κλειδί είναι να καλύψετε κάποια ανάγκη των websites στα οποία στοχεύετε την εγκατάσταση τους.

Resource page.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική για ποιοτικό link building. Σύμφωνα με αυτή εντοπίζετε ιστοσελίδες από τις οποίες θέλετε να αποκτήσετε backlinks και τις αναλύετε για να ανακαλύψετε broken links ή links σε περιεχόμενο το οποίο δεν είναι επικαιροποιημένο και αφορά στο περιεχόμενο της δικής σας ιστοσελίδας.
Αναπτύσσετε αντίστοιχο επικαιροποιημένο περιεχόμενο το οποίο δημοσιεύετε στην ιστοσελίδα σας και στη συνέχεια επικοινωνείτε με τον webmaster της σελίδας που σας ενδιαφέρει για να τον ενημερώσετε σχετικά και να του ζητήσετε να αντικαταστήσει το broken link ή εκείνο που οδηγεί στο μη επικαιροποιημένο περιεχόμενο με ένα backlink προς την δική σας ιστοσελίδα.
Το σκεπτικό δηλαδή αυτής της ενέργειας είναι να προσφέρετε αξία στον διαχειριστή της ιστοσελίδας που θέλετε να συνδεθείτε με αντάλλαγμα έναν υπερσύνδεσμο ο οποίος να δείχνει στην δική σας σελίδα. Πολύ καλή πρακτική για προώθηση ιστοσελίδων αλλά και χρονοβόρα.

Επαγγελματικοί σύνδεσμοι.

Αν είστε μέλος ενός επαγγελματικού συνδέσμου διερευνήστε την δυνατότητα να φιλοξενηθεί ένας σύνδεσμος προς την ιστοσελίδας σας από τον ιστότοπο του. Αν το πετύχετε θα αυξήσετε την αξιοπιστία του brand σας στα μάτια της Google και θα βελτιωθεί η προώηση της ιστοσελίδας σας.

Πανεπιστήμια και κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Ένα backlink από αυτά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Είναι πολύ δύσκολο πάντως να δημιουργηθεί, ο καλύτερος τρόπος για να το επιχειρήσετε είναι με το resource page.
Άλλοι τρόποι που αφορούν στα πανεπιστήμια περιλαμβάνουν την δημοσίευση θέσης εργασίας για τους φοιτητές τους ή την παροχή ειδικής έκπτωσης σε αυτούς για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.

Wikipedia.

Διερευνήστε αν για τον κλάδο σας υπάρχει κάποιο άρθρο στην Wikipedia. Αν όχι είναι μια χρυσή ευκαιρία να γράψετε εσείς ένα, με τα κατάλληλα references και να το δημοσιεύσετε έχοντας δημιουργήσει και ένα backlink προς τoν ιστότοπο σας το οποίο να παραπέμπει σε περιεχόμενο το οποίο να ενδιαφέρει τους αναγνώστες του.
Η συγκεκριμένη τεχνική για προώθηση ιστοσελίδων θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, αποφεύγουμε την εμπορική προσέγγιση και δημιουργούμε περιεχόμενο που προσθέτει αξία.

Γλωσσάρι του κλάδου.

Αν είναι πρωτότυπο, σχετικά πλήρες και περιέχει αναλυτική πληροφόρηση τότε έχετε καλές πιθανότητες να δημιουργηθούν σύνδεσμοι με φυσικό τρόπο προς την σελίδα σας που το φιλοξενεί.

Case studies.

Είναι και αυτά μια μορφή δημιουργίας περιεχομένου που ελκύει το ενδιαφέρον γιατί συνδέεται άμεσα με την επιχειρηματική πραγματικότητα. Προϋπόθεση είναι η συνεργασία με κάποια άλλη εταιρία, πιθανότατα πελάτη σας και η συναίνεση της για την δημοσιοποίηση των στοιχείων που την αφορούν.
Είναι χρονοβόρα διαδικασία αλλά αν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας της αξιοποιείστε την.
Εξαιρετικός τρόπος για προώθηση ιστοσελίδων ο οποίος μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω με την αξιοποίηση του online PR.

Συνεντεύξεις.

Μια συνέντευξη από κάποιον ειδικό στον κλάδο σας πάντα τραβά την προσοχή. Δημιουργήστε μια σελίδα με αυτή, επικοινωνήστε την και θα δείτε τα backlinks σας να αυξάνονται με φυσικό τρόπο.

Προώθηση ιστοσελίδων και Google Penguin.

Ο Google Penguin είναι η κωδική ονομασία ενός extension του αλγόριθμου της Google ο οποίος δημιουργήθηκε για να εντοπίζει εκείνες τις ιστοσελίδες οι οποίες προσπαθούν να ξεγελάσουν τα search engines με τη δημιουργία χαμηλής ποιότητας links που δείχνουν σε αυτές.
Για να αποφύγουμε λοιπόν την τιμωρία και να είμαστε σίγουροι ότι το link building που πραγματοποιούμε για να προωθήσουμε την ιστοσελίδα μας είναι ασφαλές είναι χρήσιμο να καταλάβουμε πως αυτός λειτουργεί.

Οι επικαιροποιήσεις του Google Penguin.

Το συγκεκριμένο extension εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 24 Απριλίου του 2012 και μέχρι σήμερα έχει επικαιροποιηθεί 6 φορές.
Το πιο πρόσφατο update του πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2014.
Χαρακτηριστικό αυτών των επικαιροποιήσεων είναι ότι αν μια ιστοσελίδα τιμωρηθεί για webspam ακόμα και αν αφαιρέσει το τελευταίο θα πρέπει να περιμένει την επόμενη έκδοση ή ενεργοποίηση του αλγόριθμου για να επανέλθει στη θέση κατάταξης που είχε πριν από την τιμωρία της.

Πως λειτουργεί.

Ο Penguin είναι ένα πρόγραμμα software το οποίο ενεργοποιείται σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, δεν τρέχει δηλαδή συνέχεια. Ανιχνεύει spammy patterns από backlinks και όταν αυτό συμβεί τότε τιμωρεί αυτόματα την ιστοσελίδα που τα έχει.
Επίσης κάθε φορά που ενεργοποιείται εάν εντοπίσει ιστοσελίδες που έχουν “καθαρίσει” τα spammy backlinks τότε θα τις αποκαταστήσει την αρχική τους κατάταξη.
Αναλύοντας τα χρονικά διαστήματα που έχουν εμφανιστεί οι 6 εκδόσεις του Penguin βλέπουμε ότι αυτές πραγματοποιούνται τον Μάιο και τον Οκτώβριο. Εάν λοιπόν δείτε ότι η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας έχει μειωθεί και ότι έχει πέσει η κατάταξη της για σημαντικά keywords τις προαναφερθέντες χρονικές περιόδους τότε πιθανότατα έχετε τιμωρηθεί από τον αλγόριθμο.

Ας δούμε τώρα ποιές είναι οι σημαντικότερες παράμετροι που εξετάζει:

Διαφοροποίηση του anchor text.

Πρόκειται για το κείμενο που έχει μετατραπεί σε υπερσύνδεσμο ο οποίος δείχνει στην ιστοσελίδα σας. Εάν αυτό αποτελείται κυρίως από λέξεις-κλειδιά οι οποίες είναι σημαντικές για τον κλάδο σας τότε αυτό θεωρείται αφύσικο και τιμωρείται.
Για να θεωρούνται φυσικά τα anchor texts θα πρέπει να έχουν ποικιλία, δηλαδή κάποια να έχουν το όνομα της εταιρίας, κάποια το url της, το όνομα της ιστοσελίδας, ουδέτερες λέξεις όπως click here και βέβαια και τις λέξεις-κλειδιά που είναι σημαντικές.
Για τις τελευταίες μπορούμε να χρησιμοποιούμε και συνώνυμα καθώς και λέξεις που σχετίζονται με αυτές (related keywords).
Μπορείτε να ελέγξετε τα anchor text σας με το Remove’em. Το συγκεκριμένο εργαλείο υπολείπεται σε ακρίβεια αλλά μπορεί γρήγορα να σας δώσει τη γενική εικόνα.

Η διασπορά των backlinks.

Είναι σημαντικό τα τελευταία να προέρχονται από όσο το δυνατόν περισσότερα domains. Με άλλα λόγια είναι προτιμότερο να έχουμε 1.000 links προς την ιστοσελίδα μας από 500 διαφορετικά domains παρά 10.000 από 100 αντίστοιχα.
Μάλιστα η Google εξετάζει ακόμα και την γεωγραφική διασπορά των servers που φιλοξενούν τα domains.
Δηλαδή αν δύο domains φιλοξενούνται στον ίδιο server, η αξία των links από αυτά είναι μικρότερη από ότι αν φιλοξενούνταν σε διαφορετικούς εξυπηρετητές. Τον αριθμό των domains μπορείτε να τον δείτε στα Google Webmaster Tools, στην ενότητα Seach Traffic – Links to Your Site.

Domain authority και το trust flow των σελίδων οι οποίες φιλοξενούν συνδέσμους που δείχνουν στην ιστοσελίδα σας.

Το domain authority μπορείτε να το δείτε χρησιμοποιώντας τον Open Site Explorer της Moz.
Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει υψηλή κατάταξη στα αποτελέσματα της Google και τόσο πιο ελκυστικό είναι ένα link από την ιστοσελίδα που το έχει.
Για την απεικόνιση του χρησιμοποιείται μια λογαριθμική κλίμακα με υψηλότερη τιμή το 100.
Συνεπώς ένα σκορ 20 ή 30 είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθεί από ότι 60 ή 70.
Το trust flow είναι ένα μέτρο της Majestic το οποίο υπολογίζει τα clicks που γίνονται από κάποια ιδιαίτερα αξιόπιστα websites προς το URL ή το domain που εξετάζουμε.

Τύπος των backlinks σας.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες συνδέσμων που είναι πιθανόν να τιμωρηθούν από τον Google Penguin.
Οι ύποπτες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

Υπερσύνδεσμοι σε δίκτυα ιστοσελίδων που αποκλειστικό σκοπό έχουν την αναπαραγωγή συνδέσμων για σκοπούς SEO.

Συμμετοχή σε forums με υπογραφή που περιέχει ακριβώς το keyword που είναι σημαντικό.

Άρθρα όπου στο τέλος έχουν υπογραφή-υπερσύνδεσμο με λέξεις-κλειδιά.

Links από χαμηλού επιπέδου directories.

Backlinks από widgets με anchor text που αποτελείται μόνο από το keyword.

Sidewide backlinks. Κλασσική περίπτωση είναι τα links στο footer των ιστοσελίδων.

Ανούσια σχόλια σε blogs με άσχετο περιεχόμενο και με anchor text με σημαντικές λέξεις-κλειδιά.

Backlinks από ιστοσελίδες οι οποίες θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως spam. Ενδεικτικές περιπτώσεις είναι εκείνες που έχουν καθαρά διαφημιστικό περιεχόμενο οι οποίες είναι υπερφορτωμένες με λέξεις-κλειδιά, φιλοξενούν spam links, χρησιμοποιούν τεχνικές black hat seo όπως είναι το cloaking καθώς και άλλες πρακτικές.

Links από blog-roll. Το τελευταίο είναι μια περιοχή στα blogs (συνήθως στα δεξιά) όπου αναφέρονται συνεργαζόμεντα blogs με τα αντίστοιχα links. Η Google έχει δηλώσει ότι θεωρεί ως spam αυτού του είδους τις πρακτικές.

Αν εντοπίσετε υπερσυνδέσμους που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να τους αφαιρέσετε, μην περιμένετε να τιμωρηθείτε από την Google για να ξεκινήσετε την σχετική διαδικασία.

Η προώθηση ιστοσελίδων το 2015.

Ο αλγόριθμος της Google έχει εξελιχθεί σημαντικά και αυτό επηρεάζει τα κριτήρια με τα οποία η Google εμφανίζει μια ιστοσελίδα σε υψηλή θέση κατάταξης για εμπορικούς όρους.

Παρόλο που αναφορικά με το link building τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2014 θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που έχει διαφοροποιηθεί είναι η προσέγγιση του τελευταίου από τους επαγγελματίες του χώρου.
Η κύρια τάση που επικρατεί είναι να δημιουργείται μια ιστοσελίδα η οποία θα υπάρχει για πολλά χρόνια και η οποία δεν θα διατρέχει τον κίνδυνο να τιμωρηθεί από την Google.
Αυτή τη τάση θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί ως εξής:

Θα πρέπει να κερδίζετε τα backlinks. Αυτό θα συμβαίνει είτε γιατί έχετε ενδιαφέρον και μοναδικό περιεχόμενο είτε γιατί έχετε ενδιαφέροντα προϊόντα και υπηρεσίες. Συνεπώς και η δημιουργία νέων προϊόντων (new product development) τα οποία ενδιαφέρουν την αγορά επηρεάζουν θετικά το SEO.

Θα πρέπει να προωθείτε το περιεχόμενο μας σε κοινό που ενδιαφέρεται για αυτό και το οποίο έχει τη δυνατότητα να το προωθήσει περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η αναγνώριση των influencers, opinion leaders και opinion formers και η προώθηση του περιεχομένου σας σε αυτούς.
Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά αν καλλιεργηθεί μια σχέση με τους προαναφερθέντες μέσω ενεργειών δημοσίων σχέσεων.
Συνεπώς το PR μπαίνει δυναμικά στην εργαλειοθήκη του SEO και όσοι από τους επαγγελματίες του χώρου το αξιοποιούν αποτελεσματικά έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η δημιουργία περιεχομένου θα πρέπει να έχει συνέπεια. Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαία η διαμόρφωση μιας στρατηγικής περιεχομένου η οποία θα προδιαγράφει την συχνότητα αλλά και το είδος του περιεχομένου που θα δημιουργείται.

Τα backlinks που κλιμακώνονται δημιουργούν προϋποθέσεις για την τιμωρία της ιστοσελίδας σας.

Η ποσότητα των backlinks έχει πλέον πολύ λιγότερη σημασία από την ποιότητα. Τα spammy links μπορεί ακόμα να έχουν κάποια αποτέλεσμα σε βραχυχρόνιο ορίζοντα αλλά μεσοπρόθεσμα δημιουργούν πρόβλημα στο domain που αφορούν.
Συνεπώς οι ιστοσελίδες που θέλουν να υπάρχουν για πολλά χρόνια δεν έχουν κανένα λόγο να δημιουργούν χαμηλής ποιότητας links.
Η τάση αυτή έχει οδηγήσει αρκετούς SEO experts να βασίζονται κυρίως στο περιεχόμενο για να προσελκύσουν backlinks (natural backlinks).
Αυτό αποτυπώνεται και στο ακόλουθο γράφημα της Google που δείχνει την τάση των αναζητήσεων για τους όρους link building και content marketing.

Τάση αναζητήσεων για “link building” και “content marketing”.

Οι αλλαγές τις Google ολοένα και περισσότερο αφορούν σε συγκεκριμένες αγορές και verticals, συνεπώς το SEO θα πρέπει να διαφοροποιεί τις προσεγγίσεις του ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο απευθύνεται.

Οι SEO experts συνεργάζονται στενότερα πλέον με τα τμήματα marketing των εταιριών και βοηθούν τα τελευταία να ενσωματώσουν στις στρατηγικές τους το SEO αποσκοπώντας περισσότερο σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα παρά σε γρήγορες νίκες.

Τα links σε επίπεδο domain έχουν γίνει σημαντικότερα, συγκρινόμενα με τα backlinks στις εσωτερικές σελίδες. Όλες οι σελίδες μιας ιστοσελίδας μπορούν να πετύχουν υψηλή κατάταξη αν η αρχική τους σελίδα είναι εξαιρετικά ισχυρή. Συνεπώς η σημασία του deep linking μειώνεται σταδιακά.

Τα exact match anchor text links ακόμα έχουν ισχύ και συμβάλλουν στην υψηλότερη κατάταξη μιας ιστοσελίδας. Ίσως ο αλγόριθμος της Google να μην διακρίνει ακόμα ξεκάθαρα αναζητήσεις που βασίζονται σε queries για brands που περιλαμβάνουν κάποιο generic term και στα generic terms αυτά καθεαυτά.

Η Google έχει γίνει πολύ καλή στο να ενσωματώνει στον αλγόριθμο της τις ανθρώπινες αντιδράσεις και το αξιοποιεί αυτό για να αξιολογήσει μια ιστοσελίδα αναφορικά με θέματα αξιοπιστίας, πρωτότυπου και ενδιαφέροντος περιεχομένου και επιμέλειας της όλης της εμφάνισης.
Αν η Google εντοπίσει ιστοσελίδες οι οποίες δεν εμφανίζονται ψηλά στα οργανικά της αποτελέσματα αλλά που τελικά οι χρήστες της καταλήγουν σε αυτές τότε θα βελτιώσει το SERP τους ακόμα και αν έχουν λιγότερα backlinks από τις υπόλοιπες.

Τα backlinks συσχετίζονται πλέον και με άλλα signals τα οποία επαληθεύουν ή όχι αν μια ιστοσελίδα είναι πραγματικά αξιόλογη και αξίζει υψηλό SERP.

Συμπέρασμα.


Η προώθηση ιστοσελίδων με το χτίσιμο links είναι μια επίμονη και συνεχής διαδικασία. Αξίζει όμως κάθε ευρώ που επενδύεται σε αυτή γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της κατάταξης τους στα οργανικά αποτελέσματα.


Ελπίζω πως βρήκατε αυτό το άρθρο μας χρήσιμο...!!!

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)