Η Google με Doodle τιμά την γλύπτρια Edmonia Lewis (Εντμόνια Λιούις) |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhvApfW82gkHEah3ziLwDDfs6Yf348xzYA_UdY3D_y0frASfJfR-At4MCXtjUyvYm_zoo_2f85VtYOaR-I_QFaMGuMxjhFSgFQP2IyPy2t__q8aN_VBImi83Zdgogt6GgFbcvLdb2HZBOs/s72-c/Celebrating_Edmonia_Lewis_Google_Doodle.png' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Αφιερωμένο στην γλύπτρια Edmonia Lewis (Εντμόνια Λιούις) είναι το σημερινό doodle της Google.

Πρόκειται για την πρώτη Αφροαμερικανή που δούλεψε επαγγελματικά και τα έργα της έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Δείτε το σημερινό Doodle.


Η Εντμόνια Λιούις γεννήθηκε γύρω στο 1844 στο Greenbush της Νέας Υόρκης.
Η πρώτη αξιοσημείωτη εμπορική επιτυχία της ήταν μια προτομή του συνταγματάρχη Robert Gould Shaw, ήρωα του Αμερικανικού Εμφυλίου.
Οι πωλήσεις των αντιτύπων αυτής της προτομής, της έδωσαν την ευκαιρία να μετακομίσει στην Ρώμη, όπου αφοσιώθηκε στην γλυπτική σε μάρμαρο.

Η Μαίρη Εντμόνια Λιούις, αν και δεν είχε λάβει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση επάνω στο αντικείμενό της, εντούτοις κατάφερε να κερδίσει τον σεβασμό για τα έργα της και να αποκτήσει φήμη ως καλλιτέχνιδα.
Για τη ζωή της δεν έχουν διασωθεί πολλές λεπτομέρειες. Στα εννέα της χρόνια έμεινε ορφανή και μεγάλωσε μαζί με συγγενείς της μητέρας της.

Σπούδασε στο Κολλέγιο Oberlin και γύρω στο 1864 πήγε στη Βοστώνη όπου ουσιαστικά ξεκίνησε την καριέρα της στη γλυπτική, δουλεύοντας κυρίως με πηλό και γύψο.

Το 1867 δημιούργησε ένα από τα πιο φημισμένα έργα της, το «Για Πάντα Ελεύθερος», ένα γλυπτό με έναν μαύρο άνδρα και μια γυναίκα που ξεφεύγουν από τα δεσμά της δουλείας. Επίσης, πολλά έργα της είχαν θέματα εμπνευσμένα από τη θρησκεία.

Για χρόνια κυριαρχούσαν οι εικασίες ότι πέθανε το 1911 στη Ρώμη.
Άλλες πηγές υποστήριζαν ότι είχε θαφτεί σε ανώνυμο τάφο στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόσφατες έρευνες, ωστόσο, έδειξαν ότι, λίγο διάστημα πριν από το θάνατό της, ζούσε στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου.

Πλέον, ως ημερομηνία θανάτου της λαμβάνεται η 17η Σεπτεμβρίου του 1907, που αναγράφεται σε πιστοποιητικό που βρέθηκε στο θεραπευτήριο του Χάμερσμιθ. Σύμφωνα με τις εγγραφές της τοπικής ενορίας, η Edmonia Lewis είναι θαμμένη στο ρωμαιοκαθολικό κοιμητήριο του Λονδίνου.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)