Δείτε το σημερινό Doodle.
Η Αμερικανίδα πολεοδόμος και ακτιβίστρια Jane Jacobs (1916-2006), λάνσαρε και υπερασπίστηκε μια φρέσκια προσέγγιση του αστικού τοπίου. Η Jane Jacobs δεν είχε σπουδάσει ποτέ πολιτικός μηχανικός και όμως το 1961 με την πραγματεία της «The Death and Life of Great American Cities» εισήγαγε πρωτοποριακές ιδέες για το πώς λειτουργούν, εξελίσσονται και παρακμάζουν οι πόλεις.
Η Αμερικανίδα πολεοδόμος και ακτιβίστρια Jane Jacobs (1916-2006), η οποία μέσα από τα γραπτά της, λάνσαρε και υπερασπίστηκε μια φρέσκια προσέγγιση του αστικού τοπίου.
Γεννήθηκε σαν σήμερα (4 Μαΐου) του 1916 και η Google αφιερώνει το Doodle για την 100η επέτειο των γενεθλίων της.
Οι παρατηρήσεις και ο ακτιβισμός της Jane Jacobs είχε μεγάλο αντίκτυπο στους νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, οι οποίοι παίρνουν ιδέες από το έργο της.
Η Jacobs είδε τις πόλεις ως ολοκληρωμένα συστήματα που είχαν τη δική τους λογική και δυναμισμό, στοιχεία που θα άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου. Φανταζόταν τις πόλεις να έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα και μικρά μπλοκ, τη δική τους οικονομία και αυτό – οργάνωση.
Το 1961 υπεράσπιζε το παραδοσιακό χρώμα της Νέας Υόρκης με τα οικογενειακά μαγαζιά, τα παιδιά που έπαιζαν στους δρόμους και τους γέρους που κοίταζαν από τις βεράντες τους. Και έγραφε: «Οι πόλεις μας κατοικούνται από ανθρώπους που είναι πάρα πολύ φτωχοί για να πληρώσουν την ποιότητα της στέγης που η συνείδησή μας (δικαίως) μας λέει πως πρέπει να απολαμβάνουν».
Ζούσε στο Greenwich Village για δεκαετίες, πριν μετακομίσει στο Τορόντο το 1968, όπου συνέχισε το έργο και το γράψιμό της για την πολεοδομία, τις οικονομίες μέχρι το θάνατό της τον Απρίλιο του 2006.
Στην αρχή δούλεψε ως στενογράφος και στην συνέχεια ως δημοσιογράφος, γράφοντας άρθρα με το κομμάτι για την καθημερινότητα της αμερικανικής μεγαλούπολης.
Το 1961 εξέδωσε το επιδραστικό βίβλίο «The Death and Life of Great American Cities» («Ο Θάνατος και η Ζωή των Μεγάλων Αμερικανικών Πόλεων»), στο οποίο υποστήριξε ότι η σύγχρονη οικιστική ανάπτυξη δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων, εισάγοντας έννοιες της κοινωνιολογίας στο γνωστικό πεδίο της πολεοδομίας και χωροταξίας, όπως το «κοινωνικό κεφάλαιο».
Με το βιβλίο της αυτό και την μαχητική της αρθρογραφία, η Τζέικομπς αφύπνισε πολλές συνειδήσεις και έσωσε εν μέρει το Γκρίνουιτς Βίλατζ από τα νύχια των κερδοσκόπων.
Η Αμερικανο-καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Jane Jacobs (1916-2006), που έγινε γνωστή κυρίως για την επιρροή της στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και τρόπου ζωής στην πόλη, είναι το πρόσωπο που μας θυμίζει σήμερα το doodle της Google, με αφορμή την 100η επέτειο των γενεθλίων της (4 Μαΐου 1916).
Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από τον αγώνα της να διασώσει τις «γειτονιές» από τον αφανισμό, αλλά και την εναντίωσή της στο σχέδιο «εκμοντερνισμού» της δικής της γειτονιάς του Greenwich Village, στη Νέα Υόρκη.
Δημοσίευση σχολίου Blogger Facebook
Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !
* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.
Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:
* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.
Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!