Όπως όμως και με τους πυροσβέστες, που δεν μπορούν να πληρώνονται μόνο όταν σβήνουν φωτιές, αυτό είναι το τίμημα για την ασφάλεια σε ένα κόσμο γεμάτο ιούς και hacker.
Τι γίνεται όμως όταν ένα προϊόν ηλεκτρονικής ασφάλειας για ιστοσελίδες καταφέρνει να επιταχύνει μέχρι και 60% τις σελίδες στις οποίες είναι εγκατεστημένο;;;
Τότε έχουμε το CloudFlare, ένα πρόγραμμα που έχει τη δυναμική να αλλάξει το internet όπως το ξέρουμε.
To CloudFlare ξεκίνησε από ένα προϊόν που ονομάζεται Project Honey Pot. Το project αυτό ξεκίνησε στο MIT SPam Conference. Στόχος του ήταν να καταγράψει όλες τις απάτες και τις καταχρήσεις που συμβαίνουν στο Internet, συμπεριλαμβανομένων των spam e-mail.
Το Honey Pot γνώρισε μεγάλη επιτυχία, με περισσότερους από 100.000 administrators και εκατομμύρια sites να το χρησιμοποιούν, στέλνοντας ασύλληπτο όγκο δεδομένων σχετικά με το πώς οι spammers, οι hackers και οι απατεώνες δρούσαν στο διαδίκτυο.
Το επόμενο βήμα ήταν το CloudFlare, ένα προϊόν που, εκμεταλλευόμενο το δίκτυο Honey Pot, θα μπορούσε να διασφαλίσει τα δεδομένα των ιστοσελίδων που το χρησιμοποιούν.
Όπως πολύ παραστατικά αναφέρουν, χωρίς το Cloudflare οι σελίδες είναι έτσι:
Ενώ με το CloudFlare είναι έτσι:
Το πρόβλημα ήταν πως η επιπλέον επεξεργασία των δεδομένων που θα περνούσαν μέσα από το δίκτυο του CloudFlare θα προσέθετε καθυστέρηση (latency).
Έτσι, η ομάδα που το ανέπτυξε προσπάθησε να το βελτιώσει έτσι ώστε να μην επηρεάζει αρνητικά το χρόνο που κάνει η σελίδα για να φορτώσει.
Και τότε, κάτι σχεδόν μαγικό συνέβη. Από τον Μάρτιο του 2010, που κυκλοφόρησε στην αγορά το CloudFlare, οι webmasters που το εγκατέστησαν είδαν βελτιώσεις 30-40% στο φόρτωμα της σελίδας τους μέσα σε τρεις ημέρες.
Απ' ότι φαίνεται, καθώς η ομάδα ανάπτυξης προσπαθούσε να βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του Cloudflare, άθελά τους έφτιαξαν ένα προϊόν που επιτάχυνε τις σελίδες που το χρησιμοποιούσαν.
Το σημαντικότερο όμως είναι αυτό που συνέβη αφότου διαπίστωσαν αυτό το "ευτυχές ατύχημα".
Σύμφωνα με τον Matthew Prince, CEO της εταιρείας που αναπτύσσει το CloudFlare, ουσιαστικά αναπτύσσουν πλέον ένα λειτουργικό σύστημα για το ίδιο το διαδίκτυο. Μπορούν να αλλάξουν την HTML καθώς περνάει μέσα από το σύστημα, πολλαπλασιάζοντας τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν.
Μία πρόκληση που έθεσαν σε έναν από τους μηχανικούς τους ήταν το αν θα μπορούσαν να μελετήσουν ένα πακέτο δεδομένων για να διαπιστώσουν αν περιέχει κάποια διεύθυνση e-mail.
Στη συνέχεια, αυτό που θα προσπαθούσαν θα ήταν να το αντικαταστήσουν με ένα κώδικα JavaScript ώστε να μην μπορεί να ανιχνευτεί από τα spambots.
Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας? Σχεδόν εξάλειψη των spam e-mails, με transfer time που κυμαίνεται στα 5-10 millisecond.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό για το οποίο υπερηφανεύεται το CloudFlare είναι πως εφαρμόζει μια σειρά υπηρεσίες με ένα μόνο κλικ.
Αντί να χρειάζεται να μπει μια γραμμή κώδικα σε κάθε σελίδα ενός site, το CloudFlare μπορεί να εφαρμόσει υπηρεσίες όπως το uservoice ή το Google Analytics σε κάθε σελίδα με ένα μόνο "κλικ".
Η ομάδα ανάπτυξης προσέγγισε 20 διαφορετικούς παρόχους υπηρεσίων και οι 19 θέλησαν αμέσως να συμμετέχουν, με υπηρεσίες όπως οι Apture, Pingdom, TRUSTe και typekit.
Όσο για την αρχική επιτάχυνση του 30-40%, αυτή πλέον έχει φτάσει στο 50-60% καθώς η ομάδα βρίσκει τρόπους να κάνει το CloudFlare ακόμα γρηγορότερο, εξακολουθώντας όμως να έχει σαν προτεραιότητα την ασφάλεια.
Εντυπωσιακό είναι επίσης το επίπεδο υποστήριξης των πελατών, το οποίο γίνεται μέσω Twitter.
O Matthew Prince τονίζει πως κάθε ερώτημα από κάποιο πελάτη προωθείται σε ολόκληρη την ομάδα, και δεν είναι σπάνιο να συνεχίσουν κάποιοι να εργάζονται μέχρι τις 4 το πρωί προκειμένου να λύσουν ένα πρόβλημα.
Όσον αφορά τη σταθερότητα, το CloudFlare εκτελείται σε πολλαπλά datacenters στο δίκτυο Anycast, επιτρέποντας στο traffic να περάσει από μια εναλλακτική τοποθεσία σε περίπτωση που πέσει κάποιος server.
Για παράδειγμα, όταν τον Απρίλιο του 2011 έπεσε η υπηρεσία Elastic Compute Cloud της Amazon (Amazon EC2), ρίχνοντας εκατομμύρια σελίδες στο ίντερνετ, οι στατικές σελίδες που είχαν εγκατεστημένο το CloudFlare παρέμειναν ζωντανές.
Και πόσες σελίδες αξιοποιούν το CloudFlare? Ο όγκος των δεδομένων που περνάει αυτή τη στιγμή από το CloudFlare είναι τέτοιος, που αν ήταν ιστοσελίδα θα ήταν η 10η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Έχοντας ξεκινήσει από 5 datacenters, σήμερα βρίσκεται στα 12, και παράγει πάνω από δύο εκατομμύρια γραμμές κώδικα σε logs κάθε λεπτό. Στο διάστημα που λειτουργεί η υπηρεσία, πάνω από το 12% των χρηστών του Internet έχει περάσει μέσα από servers του CloudFlare.
Το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι το Rocketloader. Καθώς το internet αποκτάει περισσότερα wdgets, το κάθε ένα από αυτά απαιτεί τη δική του σύνδεση σε ένα εξωτερικό site.
Το Rocketloader επιτρέπει σε όλα αυτά τα widgets του Twitter, του Facebook και άλλα να εξυπηρετούνται από μία και μόνο σύνδεση, επιταχύνοντας κατά 30-40% το χρόνο απόκρισης, επιπολέον της επιτάχυνσης από το ίδιο το CloudFlare.
To Cloudflare έχει τη βασική έκδοση, που είναι δωρεάν για τον οποιονδήποτε, ενώ υπάρχουν και εκδόσεις με πληθώρα περισσότερων χαρακτηριστικών, που ξεκινούν από μια μηνιαία συνδρομή 20 δολαρίων.
Αν σας ενδιαφέρει το θέμα και έχετε γύρω στα 40 λεπτά διαθέσιμα, μπορείτε να δείτε και το παρακάτω βίντεο που παρέχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με το CloudFlare:
Πηγή:pcsteps
Δημοσίευση σχολίου Blogger Facebook
Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !
* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.
Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:
* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.
Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"
Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!