Windows 8: Διαφορές και Ομοιότητες. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='http://2.bp.blogspot.com/-t92vDlgbbPU/UQqAYmxfApI/AAAAAAAASeU/wNiYUacnmqI/s72-c/windows%2B8..jpg' rel='https://4.bp.blogspot.com/-ucvLyH7G8ns/WNrpJ42EDOI/AAAAAAAAfwo/V5doGhzXC8QztinTcD9Jfy_YBPCPzpPOgCLcB/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0

Κάπου θα τα έχει πάρει το μάτι σου, κάτι θα έχεις ακούσει. Τι πραγματικά προσφέρουν οι νέες εκδόσεις των Windows 8 και ποια καλύπτει τις ανάγκες σου; Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις πιο συχνές απορίες σχετικά με τα νέα "Windows" με τις αντίστοιχες απαντήσεις τους. Ελπίζουμε να μην σε κουράσουμε, καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να είμαστε συνοπτικοί, όμως οι πληροφορίες και τα ερωτήματά σας είναι πολλά! Πάμε να τα απαντήσουμε.

Πόσες εκδόσεις των νέων Windows 8 κυκλοφορούν;


Σε αντίθεση με παλαιότερα, η Microsoft αποφάσισε να κάνει τα πράγματα απλούστερα με τις εκδόσεις των νέων Windows. Έτσι, δεν υπάρχουν πλέον εκδόσεις όπως Starter, Home, Home Premium, Professional, Ultimate, αλλά οι εκδόσεις είναι τρεις: Windows RT, Windows 8 και 8 Pro. Όλες περιλαμβάνουν την νέα εμφάνιση Modern UI (πρώην Metro UI) και μπορούν να τρέχουν τις νέες Metro εφαρμογές. Επίσης όλες διαθέτουν τον νέο πυρήνα για καλύτερη διαχείριση ενέργειας.

Τι είναι τα Windows RT;


Τα Windows RT έχουν φτιαχτεί αποκλειστικά για χρήση σε συσκευές με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, όπως είναι τα περισσότερα σημερινά tablets και smartphones. Επεξεργαστές όπως Qualcomm Snapdragon, Nvidia Tegra 3, Samsung Exynos κ.α.
Με λίγα λόγια, τα Windows RT έχουν φτιαχτεί για tablets και γενικά για οθόνες αφής, όπως το Microsoft Surface, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής x86/64 που διαθέτουν οι desktop υπολογιστές καθώς και η συντριπτική πλειοψηφία των laptop και ultrabook.


Τι είναι το Metro και οι εφαρμογές του στύλ Metro;


Για αρχή, η Microsoft δεν μας επιτρέπει πλέον να αναφερόμαστε στο νέο UI ως Metro αλλά ως Windows UI ή Modern UI. Όπως και να το πεις, είναι το καινούργιο περιβάλλον χρήσης των Windows, στο οποίο κυριαρχούν τα “πλακάκια” με τις διάφορες πληροφορίες, τα γνωστά «tiles» που έχουμε δει και στα Windows Phone 7, 7.5 και 8. Οι Metrο εφαρμογές, είναι ειδικά φτιαγμένες για να εκμεταλλεύονται αυτό το περιβάλλον χρήσης, και διατίθενται αποκλειστικά από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Microsoft, το Windows Store.
Εκμεταλλεύονται πλήρως όλη την οθόνη και προσφέρουν φιλικό περιβάλλον για χρήση με αφή.
Είναι πιο εύκολες στην κατασκευή από τις κλασικές Windows εφαρμογές, χρησιμοποιούν «tiles» αντί για εικονίδια, και προπαντός είναι κατασκευασμένες να τρέχουν και σε επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM. Είναι σχεδιασμένες να προσφέρουν ταχύτητα, σταθερότητα και ασφάλεια, όμως υστερούν στο εύρος των δυνατοτήτων που μπορούν να καλύψουν καθώς και στο ότι περιορίζουν τους προγραμματιστές τους να χρησιμοποιούν ειδικά APIs για την κατασκευή τους. Την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, το Windows Store αριθμεί πάνω από 11.000 εφαρμογές, ενώ καθημερινά προσθέτονται 500+ εφαρμογές.

Σε τι υστερούν τα Windows RT από τις άλλες εκδόσεις;


Τα Windows RT θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κάποιος και Windows Lite. Είναι μια έκδοση των Windows 8 με μειωμένα χαρακτηριστικά Το κυριότερο από τα αυτά είναι ότι περιορίζονται στην χρήση εφαρμογών Metro, και ΔΕΝ μπορούν να τρέξουν κλασικές (Desktop) εφαρμογές των Windows. Αυτές οι «κλασσικές» εφαρμογές περιλαμβάνουν όλες τις εφαρμογές που υπάρχουν για Windows 7 και παλαιότερα Windows. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως τα Windows RT δεν θα κυκλοφορήσουν αυτόνομα στα καταστήματα, αλλά θα υπάρχουν μόνο ως προ-εγκατεστημένα στις συσκευές.

Ποιες είναι συνοπτικά οι διαφορές μεταξύ Windows RT και Windows 8;


Αναλυτικά περιγράφονται στην ιστοσελίδα της Microsoft εδώ, αλλά με λίγα λόγια είναι οι εξής:
• Τα Windows RT τρέχουν μόνο σε συσκευές βασισμένες σε ARM αρχιτεκτονική στις οποίες τα Windows 8 και 8 Pro δεν μπορούν να τρέξουν.
• Τα Windows RT θα έχουν το κλασικό Desktop (εκτός από το Metro UI), αλλά θα περιορίζεται σε προ-εγκατεστημένες εφαρμογές της Microsoft και μόνο! (όχι σε εφαρμογές από τρίτους)
• Μόνο τα Windows RT θα περιλαμβάνουν δωρεάν μια έκδοση του MS Office ειδικά για οθόνες αφής, και συγκεκριμένα τις εφαρμογές Word, Excel, PowerPoint και OneNote.
• Τα Windows RT θα έρχονται με ειδική κρυπτογράφηση σε επίπεδο συσκευής, για την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη.
• Παλιές και νέες εφαρμογές για x86/64 αρχιτεκτονική δεν θα τρέχουν σε Windows RT
• Χαρακτηριστικά όπως Windows Media Player, Windows Media Center, Storage Spaces κ.α., δεν περιλαμβάνονται στα Windows RT.
• Δεν υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης σε Windows RT από οποιαδήποτε άλλη ή προηγούμενη έκδοση των Windows.
• Tα Windows RT δεν θα πωλούνται ξεχωριστά, αλλά θα έρχονται μόνο ως προ-εγκατεστημένα.
• Tα Windows RT δεν θα είναι συμβατά με όλα τα περιφερειακά που υπάρχουν στην αγορά. Κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν συσκευές με ειδικό σήμα που είναι απολύτως συμβατές με Windows RT και δεν θα χρειάζονται επιπλέον εγκατάσταση drivers.


Τι προσφέρουν τα Windows 8 και τι όχι;


Η απλή έκδοση των Windows 8 (όχι τα 8 Pro) ήρθε για να αντικαταστήσει τις εκδόσεις Starter, Home Basic, Home Premium, των προηγούμενων Windows. Όλες οι προαναφερθέντες εκδόσεις των 7 μπορούν να αναβαθμιστούν στα 8 (ή τα 8 Pro) διατηρώντας τις εγκατεστημενες εφαρμογές των χρηστών, τα έγγραφα και τις προσωπικές ρυθμίσεις τους. Τα Windows 8 λοιπόν απευθύνονται στους χρήστες με x86/64 Intel ή AMD υπολογιστές και παρέχουν την βασική εμπειρία των νέων Windows, χωρίς κάποια προηγμένα χαρακτηριστικά όπως Απομακρυσμένη Διαχείριση (Server), δυνατότητα σύνδεσης σε Domain, κρυπτογράφηση BitLocker και (δυστυχώς) ούτε το WIndows Media Center.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα Windows Store για κατέβασμα εφαρμογών, τα Live Tiles για πλήρη εμπειρία του νέου Windows 8 UI, Απομακρυσμένη Διαχείριση ως Client, σύνδεση VPN (Client), και πλήρη υποστήριξη για εφαρμογές παλαιοτέρων εκδόσεων των Windows. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αλλαγής της γλώσσας του περιβάλλοντος των Windows χωρίς έξτρα χρηματική επιβάρυνση.

Η βασική έκδοση λοιπόν των Windows 8 είναι η λύση που προτείνει η Microsoft στον απλό καθημερινό χρήστη.

Τι προσφέρουν τα Windows 8 Pro;


Η έκδοση Pro των νέων Windows ήρθε για να αντικαταστήσει τις εκδόσεις Professional και Ultimate των Windows 7. Παρόλα αυτά, όλες οι εκδόσεις των Windows 7 μπορούν να αναβαθμιστούν στα 8 Pro διατηρώντας εφαρμογές, έγγραφα, και προσωπικές ρυθμίσεις των χρηστών.

Τα 8 Pro παρόλο που διαθέτουν αρκετά επιπρόσθετα επαγγελματικά χαρακτηριστικά, δεν απευθύνονται μόνο στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις αλλά και στους λάτρεις του λειτουργικού που θέλουν την πλήρη εμπειρία που προσφέρουν τα νέα Windows. Παρέχουν όλα τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε στην βασική έκδοση, με κάποια επιπλέον, όπως τα παρακάτω:

• Σύνδεση σε Domain
• Διαχείριση Ομάδων (Group policy)
• Κρυπτογράφηση δεδομένων BitLocker
• Απομακρυσμένη Διαχείριση (host & client)
• PC Virtualization
• Προηγμένη Διαχείριση υπολογιστή
• Windows Media Center

Για το τελευταίο υπήρξε μια αναστάτωση στην κοινότητα χρηστών, καθώς δεν εντάσσεται στα υπόλοιπα business χαρακτηριστικά αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και από καθημερινούς χρήστες.

Είμαι ήδη χρήστης Windows XP, Vista, 7. Μπορώ να αναβαθμίσω σε Windows 8;


Η Microsoft σε αυτόν τον τομέα προσφέρει κάποιες επιλογές, η κάθε μία με τα υπέρ και τα κατά της.

Windows 7:

Καταρχήν υπάρχει η καλύτερη προσφορά από τις υπόλοιπες, η οποία όμως προϋποθέτει να έχετε αγοράσει υπολογιστή με προεγκατεστημένα τα Windows 7 κατά το διάστημα 2 Ιουνίου 2012 έως και 31 Ιανουαρίου 2013. Εάν πληρείτε τις προϋποθέσεις μπορείτε να μεταβείτε εδώ όπου κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες θα αποκτήσετε τα Windows 8 Pro με 14,99 ευρώ. Προσοχή όμως γιατί η προσφορά ισχύει μόνο για συστήματα με προεγκατεστημένα τα Windows 7, και αποδεκτές είναι οι παρακάτω εκδόσεις:
• Windows 7 Home Basic,
• Windows 7 Home Premium,
• Windows 7 Professional, ή
• Windows 7 Ultimate

Windows XP, Vista και Windows 7 (για εκτός ορίων προσφοράς):

Όσοι δεν μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την παραπάνω προσφορά, μπορείτε να αναβαθμίσετε σε Windows 8 ή 8 Pro, πληρώνοντας κανονικά ολόκληρη νέα άδεια, και με τις παρακάτω περιπτώσεις:Γιατί τα Windows RT δεν τρέχουν εφαρμογές x86;


Το να τρέχεις εφαρμογές desktop σε ένα tablet δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Ακόμα και αν μπορούσαν με κάποιο τρόπο να τρέξουν εικονικά σε ARM επεξεργαστές, θα ήταν αργές και με όλες τις υπηρεσίες στο παρασκήνιο (που χρειάζονται) και όλες τις εφαρμογές που πρέπει να εκκινούν μαζί με τα windows, θα υπήρχε τρομερή κατανάλωση της μπαταρίας.
Και πάνω από όλα τα Windows RT έχουν κατασκευαστεί για αυτό ακριβώς το λόγο, να είναι φιλικά προς τις συσκευές που στηρίζονται σε μπαταρία, δηλαδή tablets και κάποια ultrabooks. Αλλά κυρίως απευθύνονται σε tablets, επομένως σε οθόνες αφής, και αυτός είναι άλλος ένας λόγος που οι κλασσικές desktop εφαρμογές δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς δεν είναι σχεδιασμένες να είναι φιλικές για λειτουργία με τα δάκτυλά μας.

Τα Windows 8 και 8 Pro, τι επιπτώσεις έχουν στην κατανάλωση ενέργειας;


Δεν είναι μόνο τα Windows RT που έχουν σχεδιαστεί να έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Γενικά τα Windows 8 σχεδιάστηκαν για να καλύψουν και όσους επιθυμούν ένα λεπτό ελαφρύ Ultrabook ή tablet (με τους νέους low-power SoC επεξεργαστές από Intel ή AMD) που να μπορεί να τρέξει desktop εφαρμογές, αλλά ταυτόχρονα να είναι όσο γίνεται πιο φιλικό προς την μπαταρία.

Όπως και τα Windows RT, έτσι και τα 8 που τρέχουν σε x86 επεξεργαστές, προσφέρουν ένα νέο χαρακτηριστικό, το Connected Standby, όπου ο υπολογιστής κλείνει όταν κλείνετε την οθόνη όμως αφήνει ανοικτά τo WiFi ή το Mobile Broadband για να δέχεστε τις ενημερώσεις σας, έτσι ώστε οι Metro υπηρεσίες σας να μένουν ενημερωμένες, να μπορείτε να δεχτείτε κλήσεις VOIP, αλλά όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν εφαρμογές, ούτε τα Windows. Αν σας θυμίζει κάτι είναι γιατί κάτι αντίστοιχο έχετε και τώρα στο κινητό σας ή στο tablet σας.

Δυστυχώς το Connected Standby χρειάζεται ειδικό hardware για να δουλέψει, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά μέχρι αυτή την στιγμή. Συγκεκριμένα χρειάζεται Wi-Fi και mobile broadband τα οποία να μπορούν να μένουν ενεργά ενώ το σύστημα «κοιμάται», όπως επίσης και ένα νέο επίπεδο από ρυθμίσεις ενέργειας ACPI καθώς και νέα έκδοση του προτύπου δικτύωσης NDIS.

Ενώ λοιπόν η Microsoft αναφέρει το Connected Standby ως χαρακτηριστικό των Windows 8 και 8 Pro, μόνο οι υπολογιστές με επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης (low-power SoC) πληρούν τις προϋποθέσεις για να το χρησιμοποιήσουν. Εφόσον διαθέτετε τέτοιους υπολογιστές, η Microsoft αναφέρει ότι η κατανάλωση ενέργειας θα φτάσει το 5% της μπαταρίας, εάν τους αφήσετε σε κατάσταση Connected Standby για 16 συνεχόμενες ώρες.

Με λίγα λόγια, ποια έκδοση είναι για ποιον;


Windows 8 → Για τον απλό καθημερινό χρήστη, που θέλει την βασική εμπειρία
Windows 8 Pro → Για τους λάτρεις των Windows, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις
Windows 8 RT → Για υπολογιστές με επεξεργαστές ARM, που θέλουν πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Χωρίς οθόνη αφής, ποια είναι η εμπειρία των νέων Windows; Αξίζει η αναβάθμιση;


Κακά τα ψέματα, τα νέα Windows σχεδιάστηκαν για χρήση σε συσκευές με οθόνες αφής, και χωρίς αυτές τα νέο περιβάλλον μοιάζει τουλάχιστον μπερδεμένο για τον χρήστη του ποντικιού-πληκτρολογίου που προέρχεται από το κλασσικό desktop. Θα βρείτε ότι πολλές λειτουργίες, ενώ γίνονται πολύ απλά με μια κίνηση των δακτύλων στην οθόνη αφής, σε χρήση με ποντίκι-πληκτρολόγιο τα πράγματα γίνονται πιο δύσχρηστα και σίγουρα λιγότερο γρήγορα. Όταν γυρίζετε σε λειτουργία Desktop, η εμπειρία είναι πιο κλασσική και θυμίζει τα παλιά Windows, χωρίς όμως το κουμπί “Έναρξη”. Για να δείτε όλα τα προγράμματά σας και να περιηγηθείτε σε όλες τις ρυθμίσεις και λειτουργίες των νέων Windows, θα πρέπει να το κάνετε μέσω του Metro UI, και αυτό σίγουρα θα ξενίσει οποιονδήποτε έμπειρο χρήστη του λειτουργικού.
Φυσικά έχουν κυκλοφορήσει διάφορα κόλπα και τερτίπια για να εμφανίζεται το κουμπί “Έναρξη” ή να γίνει η εμπειρία περισσότερο Windows 7, αλλά στην τελική πιο το νόημα; Με αυτόν τον τρόπο χάνεις το κυριότερο χαρακτηριστικό που πλήρωσες για τα νέα Windows, το Metro περιβάλλον.

Από εδώ σίγουρα δεν μπορούμε να προτείνουμε προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, αλλά σίγουρα ως φιλική συμβουλή: Δοκιμάστε τα πριν αγοράσετε!

Σημείωση: Η Microsoft διαθέτει και μια έκδοση των Windows για μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, την έκδοση Enterprise, η οποία διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά της έκδοσης Pro, με επιπλέον χαρακτηριστικά για οργάνωση IT, που επιτρέπουν διαχείριση και ανάπτυξη συστημάτων, προηγμένες υπηρεσίες ασφάλειας, virtualization, και πολλά άλλα.

Περισσότερες πληροφορίες:

• Για την ασφάλεια σε όλες τις εκδόσεις δες εδώ
• Για αναβαθμίσεις: δες εδώ (Αγγλικά) & εδώ (Ελληνικά)
• Για συγκρισεις και λοιπές πληροφορίες: δες εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ & εδώ.

Η τεχνολογία έκανε τη ζωή μας ευκολότερη. Όχι όμως απαραίτητα και απλούστερη.

Πηγή: techblog.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)