Ασφαλίστε το ασύρματο δίκτυό σας. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgLZ1WXaF_MbhbhKQVNMgNl5N4-DFSRQLOrWghPnIBuhk4kKLMODnbgvHI-1Dix1ZLVCNvdTddS5dn4aamfvzwWFgT00SHKRe4Lw9HF8_PVdAnR6o79DZ6Zmiam4gawjT9geIcTJ3QRHMs/s72-c/Wireless-Internet-Security.jpg' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

1



Τα ασύρματα δίκτυα είναι μια υπέροχη ανακάλυψη.

Μας δίνουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υπολογιστών χωρίς φυσική σύνδεση μεταξύ τους & χωρίς διάσπαρτα καλώδια στο χώρο μας.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η ευκολία μπορεί να δημιουργήσει διάφορα μικροπροβλήματα, επιτρέποντας στους "κακόβουλους" γείτονες να κάνουν χρήση του δικού μας δικτύου προς όφελός τους ( και όχι πάντα χωρίς κινδύνους για τη δική μας ασφάλεια ) και με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας μας.

Το να τους εντοπίσουμε και να τους σταματήσουμε είναι εύκολο με λίγη σκέψη και κάποιο εξοπλισμό.

Για να τα πάρουμε ένα-ένα και να τα δούμε πιο αναλυτιά.

Τι είναι το ασύρματο δίκτυο;

Ο ευρύτατα πλέον γνωστός όρος Wi-Fi αναφέρεται σε μια κατηγορία τεχνολογιών ασύρματης δικτύωσης που ονομάζεται IEE 802.11.

Τα δίκτυα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο για μετάδοση δεδομένων σε μικρές αποστάσεις.
Οι οικιακοί routers και τα hubs ( αλλιώς γνωστά και σαν σημεία πρόσβασης access points ) συμβαδίζουν με την παραλλαγή 802.11g του παραπάνω πρωτοκόλλου.

Η συχνότητα που χρησιμοποιείται για την μετάδοση είναι 2,4GHz.
Κάθε κανάλι μετάδοσης έχει ταχύτητα 54 ή 65Mbps ( μεγαμπίτς ανά δευτερόλεπτο ), ανάλογα με τον εξοπλισμό που έχετε στην κατοχή σας.
Όμως, η πραγματική ταχύτητα μετάδοσης είναι περίπου 19Mbps, με το υπόλοιπο να χρησιμοποιείται για άλλες εργασίες όπως διόρθωση λαθών, κρυπτογράφηση και ...αποφυγή συγκρούσεων των πακέτων στην διαδρομή.

Τα ασύρματα τοπικά δίκτυα λειτουργούν σε ένα από 13 προκαθορισμένα κανάλια επικοινωνίας.

Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα χαμηλών ταχυτήτων θα ήταν σκόπιμο να αλλάξετε το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ router και υπολογιστή.

Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος σε κοντινή απόσταση χρησιμοποιεί το ίδιο κανάλι.

Αυτό δεν δημιουργεί όμως "διαρροής" δεδομένων καθ`όσον κάθε συσκευή έχει δική της "ταυτότητα" στο δίκτυο αλλά και ισχυρή κρυπτογράφηση.

Κρυπτογραφήστε για να επιβιώσετε:

Η κρυπτογράφηση των δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για τα ασύρματα δίκτυα.

Δύο, είναι τα δημοφιλέστερα πρότυπα σήμερα.

Το πρώτο, το οποίο είναι το παλαιότερο και λιγότερο ασφαλές είναι το γνωστότερο ως WEP ( Wired Equivalent Privacy ).

Η αρχική ιδέα πίσω από το WEP ήταν να είναι τόσο ασφαλές όσο και ένα συμβατικό δίκτυο.

Δυστυχώς όμως, όπως είναι γνωστό εδώ και μια πενταετία περίπου, η κρυπτογράφηση WEP είναι πολύ εύκολο να παραβιαστεί με εργαλεία που πολύ εύκολα μπορούν να βρεθούν.

Αφού παραβιαστεί η κρυπτογράφηση, είναι πολύ εύκολο για τον κάθε hacker να διαβάσει τους απαιτούμενους κωδικούς για να συνδεθεί στο δίκτυο.

Μετά, μπορεί να ανακαλύψει τις αδυναμίες του δικτύου και να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του είτε εγκαθιστώντας ένα πρόγραμμα που καταγράφει τις πληκτρολογήσεις ( με σκοπό να κλέψει κωδικούς πρόσβασης ) είτε χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας απλά, σαν αποθηκευτικό χώρο, είτε στο να σας κάνει κάποια άλλη ζημιά.

Συνήθως, κύριος σκοπός είναι η χρήση του προσβεβλημένου δικτύου απλά για κατέβασμα αρχείων ( αυτό όμως έχει σαν συνέπεια να περιορίζει τη δική σας ταχύτητα ).

Πριν από καιρό είχα ακούσει ένα τέτοιο περιστατικό από κάποιον """γνωστό-άγνωστο λινουξά ( επαφή στο skype )""" ο οποίος είχε πέσει θύμα μιας τέτοιας "κλοπής" σύνδεσης.
Τώρα, θα μου πείτε τι σόϊ "λινουξάς" ήταν;;;
εεεε....αυτό, θα το αφήσω στην απλή νοημοσύνη του καθενός.

Για το λόγο αυτό, το WEP δεν πρέπει πλέον να χρησιμοποιείται.

Αντ' αυτού το δίκτυό σας πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει την μέθοδο WPA ( Wi-Fi Protected Access ή Προστατευμένη Πρόσβαση Wi-Fi ).

Αυτή προσφέρει πολύ πιο ισχυρή κρυπτογράφηση και τα εργαλεία "σπασίματος" είτε είναι δύσκολο να βρεθούν ( που κατ'ουσίαν αυτό δεν ισχύει, γιατί υπάρχουν, απλά δε τα ξέρει το ευρύ κοινό ) είτε χρειάζονται αρκετό χρόνο, που η συχνή αλλαγή των κωδικών πρόσβασης μετατρέπει το δίκτυό σας σε έναν... ας πούμε κινούμενο στόχο.

Εάν λοιπόν, το δίκτυό σας χρησιμοποιεί ακόμη WEP, σταματήστε αμέσως το διάβασμα, συνδεθείτε στη σελίδα του router σας και επιλέξτε WPA ( ή ακόμη καλύτερα την πιο ισχυρή έκδοση WPA2 εφ`όσον είναι διαθέσιμη από τον εξοπλισμό σας ) και σώστε τις νέες ρυθμίσεις σας.

Μετά αποσυνδεθείτε από το δίκτυο ( log off και κατόπιν log on ) και το δίκτυο πλέον θα χρησιμοποιήσει τις νέες ασφαλέστερες ρυθμίσεις που δώσατε.

Έχοντας κάνει τις παραπάνω ενέργειες ας εξερευνήσετε την γειτονιά σας.

Αναζήτηση δικτύου:

Το πρώτο πράγμα που κάνει ένας hacker όταν ψάχνει για "δίκτυα-στόχους" ή μια ξεκλείδωτη σύνδεση για να συνθεθεί, είναι να ελέγξει τα γειτονικά δίκτυα και να δει πιο είναι το πιο ευάλωτο-ξεκλείδωτο & με το καλύτερο δυνατό σήμα.

Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό του PC σας για αναζήτηση τοπικών δικτύων, υπάρχουν και σαφώς καλύτερα προγράμματα στο διαδίκτυο τα οποία μπορούν θα σας βοηθήσουν περισσότερο, παρέχοντας περισσότερα στοιχεία.

Για κάτι τέτοιο, ίσως μιλήσουμε, σε κάποια μελλοντική ανάρτηση.

Μέχρι τότε κοιτάξτε να ασφαλίσετε το δίκτιό σας!!!

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)