Κίνδυνοι από την τεχνολογία RFID. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgamV61GfAGLG-z68uzEijRAkGuMnmox-IDZDI5Vb18qHZeEnQB1xj1A3Y5Wu-B9Aj11NB50bj5_YeO3KN_AofbIBfvfDLvcKeqBp66_ruEq-By4tCpxU0ipf_D1REGpMpMIzqS9wA_qz4/s72-c/RFID.jpg' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε Τι είναι η τεχνολογία RFID και που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα πράγματα γύρω μας, αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά υπάρχουν κίνδυνοι.

Ας δούμε λοιπόν με απλά λόγια ποιοι είναι αυτοί οι κίνδυνοι, αλλά και πως μπορούμε να προστατευτούμε.

Κίνδυνοι από τη χρήση του RFID.

Η τεχνολογία RFID είναι μια ασύρματη τεχνολογία για την επικοινωνία (και την μεταφορά δεδομένων) μεταξύ ενός πομποδέκτη και ενός τερματικού.
Ωστόσο, αν και ασύρματη, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία μας, καθώς η ακτινοβολία που χρειάζεται για τη χρήση της είναι απειροελάχιστη.
Τότε λοιπόν ποιοι είναι οι κίνδυνοι...;;;
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απάτη! Με τον όρο απάτη εννοούμε την μεταφορά κάποιων ευαίσθητων δεδομένων μας εν αγνοία μας ή ακόμη και την κλοπή χρημάτων. Ας δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό.

Ανέπαφες τραπεζικές συναλλαγές.

Η χρήση καρτών για αγορές ή πληρωμές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και για αυτό οι περισσότερες τράπεζες καθώς και οι εταιρίες διαχείρισης καρτών (πχ. VISA, MasterCard κλπ) προσπαθούν να κάνουν την ζωή των κατόχων καρτών ευκολότερη.
Θα έχετε ίσως ακούσει ή ίσως και να έχετε ήδη προμηθευτεί κάποια χρεωστική ή πιστωτική κάρτα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανέπαφα.
Οι κάρτες αυτές έχουν ένα σύμβολο όμοιο με αυτό του wi-fi και μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να έρθουν σε επαφή με το τερματικό (POS).
Αυτό γίνεται μέσω της τεχνολογίας RFID.

Μάλιστα για μικρές συναλλαγές μέχρι 25 ευρώ, δεν χρειάζεται να βάλουμε τον κωδικό PIN.
Οπότε όπως καταλαβαίνετε οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να πλησιάσει την κάρτα μας και να την χρεώσει χωρίς να δώσουμε έγκριση, χωρίς δηλαδή να βάλουμε το PIN.
Και φυσικά δεν χρειάζεται κανένας φοβερός εξοπλισμός για να το κάνει αυτό. Αρκεί ένα φορητό POS ή ακόμη χειρότερα ένα κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone με εγκατεστημένη κάποια εφαρμογή για την ανάγνωση των καρτών.
Κι αυτό γιατί τα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα έχουν ενσωματωμένο αναγνώστη RFID για άλλες εφαρμογές όπως πχ για γρήγορη μεταφορά δεδομένων.

Υποκλοπή στοιχείων μέσω RFID.

Εκτός όμως από τα χρήματα μας, με τον ίδιο τρόπο κινδυνεύουν από υποκλοπή και τα προσωπικά μας στοιχεία με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα διαβατήρια νέου τύπου, τα διπλώματα οδήγησης ή ακόμη και οι ιατρικές κάρτες με το ιστορικό των ασθενών σε κάποιες χώρες του εξωτερικού λειτουργούν με την τεχνολογία RFID.
Έτσι, αν και το σύστημα αυτό παρέχει κάποια ευκολία στην καταχώρηση ή την ανάγνωση των στοιχείων, δεν είναι δύσκολο να πέσουμε θύματα κάποιων απατεώνων οι οποίοι έχουν βάλει στο μάτι τα στοιχεία μας ή τα χρήματα μας.

Πως μπορείτε να προστατευτείτε.

Λόγω της έξαρσης της χρήσης της τεχνολογίας RFID, και μαζί με αυτή και των κρουσμάτων απάτης, έχουν κυκλοφορήσει διάφορα μέσα προστασίας.
Αν κάντε μια βόλτα στην αγορά θα βρείτε πορτοφόλια με θήκες για κάρτες που παρέχουν προστασία καθώς μπλοκάρουν την ανάγνωση των στοιχείων.
Επίσης θα βρείτε ακόμη και τσάντες που διαθέτουν κάποιο ειδικό τσεπάκι με θωράκιση έναντι του RFID.

Το καλύτερο υλικό για αυτό τον σκοπό είναι ένα σύνθετο υλικό που ονομάζεται cryptalloy το οποίο δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας καθώς δεν επιτρέπει τη διέλευση των ραδιοκυμάτων του RFID.
Άλλο υλικό κατάλληλο για αυτή τη δουλειά είναι και το αλουμίνιο, ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά φτηνά προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας και προστασίας.

Επίσης αν ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο θα βρείτε διάφορες αυτοσχέδιες μεθόδους προστασίας, αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ίσως θα ήταν καλύτερα να πάρετε κάποιο έτοιμο προϊόν.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)