Αγορά δίσκου SSD - Τα ΠΑΝΤΑ για το τι Πρέπει να Προσέξουμε. |  Στάλες στο γαλάζιο ® <link href='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtUeGiROBoOU9pT5dZ6zgKQ9yC_ERlrRxR0XPiYBhHjPINH56yt6z1b7UgCeAt9Rd6nXbfplUXv4gt7Bfgx6s4ngpSq1hx25NhqAayPOufFVuDr6VnthKAOON8hqFT7Pp2-JH46oVlB5Y/s72-c/Hard_disk_SSD.png' rel='https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiME6DVcbv3gKvBNmYAN6FDaLxToDKS-E4cTNSSmHJAS370hC-oKXqo1VtWSfx20ExDsIsLjKJppxnTl_N-7lJi_B4ZDQzj5BQ5TZ9fMdN27ybf3x0Yzs0Jd7JQo_Ar824kLqZbIbRkOUU/s640/Stales_sto_Galazio.jpg'/>

0
Με τις χωρητικότητες των SSD να αυξάνονται διαρκώς, και τις τιμές τους να πέφτουν σταθερά, η αγορά δίσκου SSD γίνεται όλο και πιο δελεαστική για τους περισσότερους από εμάς.
Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξουμε πριν την αγορά δίσκου SSD, για να πιάσουν τόπο τα χρήματά μας.

Η αγορά δίσκου SSD σε παλιό υπολογιστή:

Θεωρητικά, οποιοσδήποτε υπολογιστής που αγοράστηκε από το 2003 και μετά μπορεί να εξοπλιστεί με έναν δίσκο SSD. Όμως, υπάρχουν κάποιοι πολύ σημαντικοί παράγοντες τους οποίους πρέπει να λάβουμε υπ 'όψιν, πριν προβούμε στην αγορά δίσκου SSD για τον παλιό υπολογιστή μας.

Επίπεδο SATA:


Καλώς ή κακώς, με τους δίσκους SSD δεν τίθεται κανένα θέμα συμβατότητας. Όσο παλιός κι αν είναι ο υπολογιστής μας, εφόσον η μητρική έχει τουλάχιστον μία θύρα Serial ATA (SATA), μπορούμε θεωρητικά να τοποθετήσουμε δίσκο SSD.


Βλέπετε, όλες οι εκδόσεις του SATA, από το SATA Revision 1.0 των 150MB/s μέχρι το πρόσφατο SATA Express των 1969MB/s είναι απόλυτα συμβατές μεταξύ τους.
Ένας δίσκος οποιασδήποτε βαθμίδας SATA θα λειτουργήσει σε μητρική με οποιασδήποτε βαθμίδας ελεγκτή SATA. Όμως, τη μέγιστη ταχύτητα θα την ορίσει το πιο αργό από τα δύο υποσυστήματα, είτε πρόκειται για το δίσκο είτε για τον ελεγκτή SATA.
Το πρόβλημα είναι πως ακόμη και ένας οικονομικός SSD είναι πιο γρήγορος από το SATA Revision 1.0, αλλά και το SATA Revision 2.0, το οποίο "τερματίζει" στα 300MB/s.
Αυτό σημαίνει πως η αγορά δίσκου SSD για έναν υπολογιστή με SATA 2.0 ή μικρότερο θα έχει σημαντικά μειωμένο όφελος για το σύστημά μας, καθώς ο δίσκος θα λειτουργεί χαμηλότερα από τις δυνατότητές του.

Λειτουργικό σύστημα:


Όσο κι αν επιμένουμε πως τα Windows XP είναι πλέον ένα νεκρό λειτουργικό σύστημα, πολλοί χρήστες αρνούνται ακόμα να τα αποχωριστούν, είτε αγνοώντας τους κινδύνους ασφαλείας, είτε εφαρμόζοντας "τρικ" όπως το ανεπίσημο Service Pack 4 για να τα κρατήσουν στη ζωή.
Πέραν των όποιων άλλων προβλημάτων, όμως, τα Windows XP έχουν ένα σημαντικό πρόβλημα που αφορά την αγορά δίσκου SSD.
Συγκεκριμένα, δεν υποστηρίζουν την εντολή Trim, η οποία αναλαμβάνει να διαγράφει οριστικά τα δεδομένα που σβήνουμε από το δίσκο SSD.
Το να παραμένουν τα διαγραμμένα δεδομένα στον SSD έχει σαν αποτέλεσμα, μόλις γεμίσουν όλες οι θέσεις στις μνήμες, να μειώνονται σημαντικά οι επιδόσεις του.


Περισσότερες πληροφορίες για το Trim, και στο γιατί είναι απολύτως απαραίτητο σε ένα δίσκο SSE, θα βρείτε εδώ.

Σημειωτέον πως ούτε τα Windows Vista υποστηρίζουν το Trim.
Οπότε, αν δεν έχουμε τουλάχιστον Windows 7 στον υπολογιστή μας, θα πρέπει δυστυχώς να ξεχάσουμε την αγορά δίσκου SSD.

Η αγορά δίσκου SSD δεν θα "αναστήσει" ένα ανεπαρκές σύστημα:


Κάποιος χρήστης που έχει τον ίδιο υπολογιστή για πάνω από πέντε χρόνια, το πιθανότερο είναι πως θα έχει πρόβλημα να τρέξει σύγχρονα απαιτητικα προγράμματα...

...και πολύ περισσότερο απαιτητικά παιχνίδια.


Το γεγονός όμως είναι πως, όσο ταχύτερος κι αν είναι ο SSD σε σχέση με ένα συμβατικό δίσκο, είναι εντελώς ανεξάρτητος από την όποια ανεπάρκεια του συστήματος όσον αφορά τον επεξεργαστή, τη RAM, και την κάρτα γραφικών.
Η αγορά δίσκου SSD θα κάνει τα Windows να ξεκινούν ταχύτερα, και τα προγράμματα που ήδη λειτουργούσαν να ανοίγουν σχεδόν άμεσα.
Όμως προγράμματα που δεν τα σήκωνε ο υπολογιστής πριν την αγορά δίσκου SSD, θα συνεχίσει να μην τα σηκώνει και μετά.


Η αγορά δίσκου SSD σε νέο υπολογιστή:


Αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε σήμερα ένα νέο υπολογιστή, το να μην βάλουμε δίσκο SSD είναι απαράδεκτο... ή μήπως όχι;;;
Η απάντηση εξαρτάται από τη βασική χρήση του υπολογιστή.

Νέος υπολογιστής για Internet, ταινίες, εργασίες Office:


Όπως βλέπουμε στον μηνιαίο μας οδηγό αγοράς υπολογιστή, αν σκοπεύουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα στο οποίο δεν θα παίζουμε καθόλου παιχνίδια, είναι δυνατόν να προσθέσουμε δίσκο SSD ήδη από τα 500 ευρώ.
Γενικά οποιοσδήποτε νέος υπολογιστής έχει τουλάχιστον 8GB RAM και έναν καλό επεξεργαστή, μόνο όφελος θα δει από το να προσθέσουμε έναν SSD.
Αν όμως αποφασίσουμε πχ να βάλουμε μόνο 4GB RAM - ή, θεός φυλάξοι, 2GB - για να μπορέσουμε να στριμώξουμε στην τιμή την αγορά δίσκου SSD σε ένα σύστημα των 400ων ευρώ, εκεί έχουμε πρόβλημα.
Θα καταλήξουμε με έναν υπολογιστή στον οποίο ναι μεν θα ξεκινούν γρήγορα τα Windows, αλλά έτσι και ανοίξουμε μερικά tabs παραπάνω στο browser, όλο το σύστημα θα σέρνεται από την έλλειψη RAM.


Νέος υπολογιστής για Gaming:


Κάτι που αρκετοί χρήστες δεν αντιλαμβάνονται όταν χτίζουν ένα Gaming PC είναι η εξής απλή αλήθεια:
Ένας δίσκος SSD δεν επηρεάζει στο παραμικρό τα fps των παιχνιδιών. Ούτε επιτρέπει καλύτερα γραφικά, υψηλότερες αναλύσεις, ή πιο έντονο Full Scene Antialiasing.
Στην καλύτερη περίπτωση, επιταχύνει το χρόνο load του παιχνιδιού.


Και αυτό, μόνο αν έχουμε κατασπαταλήσει δεκάδες Gigabytes στον περιορισμένης χωρητικότητας SSD για το setup του παιχνιδιού.
Οι χρήστες που είναι διατεθειμένοι να κόψουν 70 ή και πάνω από 100 ευρώ από τα άλλα υποσυστήματα στο gaming σύστημά τους των 700ων ευρώ για την αγορά δίσκου SSD, στην πραγματικότητα σαμποτάρουν τον ίδιο τον υπολογιστή τους όσον αφορά τα games.
Σε έναν υπολογιστή των 1000ων ευρώ και άνω, η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής είναι πλέον σε τέτοιο επίπεδο, που έχουμε τη δυνατότητα για αγορά δίσκου SSD.
Στις χαμηλότερες κατηγορίες τιμής, όμως, το να αφαιρέσουμε από οπουδήποτε για να προσθέσουμε SSD μόνο θα χειροτερέψει τις επιδόσεις των παιχνιδιών μας.

Τελικά, για ποιους είναι η αγορά δίσκου SSD?


Η αγορά δίσκου SSD αυτή τη στιγμή είναι μια χρήσιμη πολυτέλεια. Αν ο υπόλοιπος υπολογιστής μας είναι σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά τις εφαρμογές που τρέχουμε - είτε βαριά προγράμματα είτε παιχνίδια - ο δίσκος SSD θα μας δώσει αυτό το "κάτι" που λείπει, μια αίσθηση πραγματικής ταχύτητας.
Αν όμως το σύστημά μας είναι ανεπαρκές σε ένα ζωτικό τομέα όπως ο επεξεργαστής, η RAM ή η κάρτα γραφικών για τους gamers, η αγορά δίσκου SSD θα μας δώσει μια μόνο μια ψευδαίσθηση ταχύτητας.


Τα Windows θα ξεκινούν σε δευτερόλεπτα, τα προγράμματα θα ανοίγουν σχεδόν αμέσως, αλλά όταν ζητηθεί πραγματική ιπποδύναμη από το σύστημά μας, σε ένα rendering του photoshop, σε ένα βαρύ παιχνίδι, o SSD θα είναι ανήμπορος να βοηθήσει στο παραμικρό.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά δίσκου SSD:


Εφόσον έχουμε καταλήξει πως η αγορά δίσκου SSD θα προσφέρει σημαντικά στο σύστημά μας, αρκεί να επιλέξουμε το κατάλληλο μοντέλο - ανάμεσα στα εκατοντάδες.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες κατευθυντήριες γραμμές.

Χωρητικότητα:


Για λόγους που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία κατασκευής των SSD, ακόμη και στην ίδια μάρκα και την ίδια σειρά, οι δίσκοι μεγαλύτερης χωρητικότητας έχουν συχνά καλύτερες επιδόσεις από τους μικρότερους δίσκους.


Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε δια ροπάλου είναι το να αγοράσουμε έναν ξεφτιλισμένα μικρό SSD, της τάξης των 60GB ή ακόμα και των 30GB. Εκτός του ότι οι επιδόσεις τους τείνουν να είναι επιεικώς άθλιες...


...όταν παραγεμίζει ένας δίσκος SSD, μειώνονται οι επιδόσεις του. Και μια εγκατάσταση Windows, μαζί με τα απαραίτητα προγράμματα, δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεπεράσει τα 30GB.
Ειδικά αν αναλογιστούμε πως η πραγματική χωρητικότητα είναι ακόμα μικρότερη.

Καλύτερα να κρατήσουμε τα χρήματά μας και να αγοράσουμε έναν καλό σκληρό δίσκο των 120 ή 128GB, τουλάχιστον.

Πηγή:pcsteps

Δημοσίευση σχολίου Blogger

Παρακαλώ, την προσοχή σας ! ! !

* Εάν εντοπίσετε κάποιο πρόβλημα σε κάποια δημοσίευση (μη ενεργός συνδεσμος λ.χ. ή οτιδήποτε άλλο), παρακαλούμε κάντε τον κόπο να γράψετε στα σχόλιά σας, το οποιοδήποτε πρόβλημά σας, ώστε να προβούμε στην άμεση διόρθωσή του.
Επίσης, μπορείτε να αποστείλετε ένα "Ευχαριστώ" προς όσους ασχολήθηκαν & σας προσέφεραν ένα... κομμάτι από τη γνώση τους.

Παράκληση προς τους φίλους αναγνώστες-σχολιαστές:

* Να αποφεύγετε να γράφετε με greekglish γιατί τα σχόλιά σας ΔΕΝ θα γίνονται δεκτά.
* Αποφεύγετε το spamάρισμα στα σχόλια. - Please don't spam me!
* Σε περίπτωση που δεν έχετε καταλάβει κάτι, επικοινωνήστε μαζί μας μέσα από την φόρμα των σχολίων και θα σας απαντήσουμε σε εύλογο χρόνο, γι' αυτό ΜΗΝ καταφεύγετε στη αποστολή e-mail για τις όποιες απορίες σας.
* Χρησιμοποιήστε το Reply (που βρίσκεται κάτω από την εικόνα χρήστη), αν θέλετε να του απευθύνετε το λόγο, ή να απαντήσετε σε προυγούμενο σχόλιο.
* Το μέγιστο όριο χαρακτήρων είναι 4.096
* Τα σχόλιά σας θα δημοσιεύονται μετά τον απαραίτητο έλεγχο.

Σημείωση: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κανετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"

Σας Ευχαριστούμε για την κατανόηση και την επίσκεψή σας.!

 
Top
Blogger Tutorials

Δημιουργήστε τώρα ένα ιδανικό ιστολόγιο, χωρίς να ξοδέψετε ούτε 1€.Περισσότερα από 500 tutorials είναι στη διάθεσή σας.
Οι διαχειριστές του ιστολογίου «Στάλες στο γαλάζιο» σας συμβουλεύουν...
Αποφεύγετε την οποιαδήποτε προσφερόμενη "βοήθεια" από τυχάρπαστους και κατ' επίφαση "web designers", που από ιδιοτέλεια και μόνο προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας!!!
Με εκτίμηση
«Στάλες στο γαλάζιο»
:-)